Продажбите на нови коли у нас са се увеличили с 55%

През ноември броят на новите коли, продадени в ЕС, се е увеличил с 5,9 на сто

В България продажбите на нови коли са се увеличили с 55,4 процента през ноември до 3082. За периода януари-ноември в страната ни са регистрирани нови 28 180 коли, което е с 23,5 процента повече, спрямо същия период на миналата година, сочат данните на Асоциацията на европейските автомобилостроители, цитира БНТ.

През ноември броят на новите коли, продадени в ЕС, се е увеличил с 5,9 на сто на годишна основа, съобщи ДПА, позовавайки се на месечния бюлетин на Асоциацията на европейските автомобилостроители (ACEA).

Увеличението се дължи до голяма степен на факта, че през този ноември е имало един работен ден повече, уточниха експертите на АСЕА.

Сред най-големите европейски пазари Испания и Франция са се представили най-добре с увеличение на продажбите съответно с 12,4 на сто и с 10,3 на сто.

Новите регистрации на коли са нараснали с 9,4 на сто в Германия и с 6,8 на сто в Италия, докато във Великобритания, чиито власти активно преговарят по излизането на страната от ЕС, е отчетен спад за осми пореден месец с 11,2 на сто.

За 11-те месеца на годината продажбите на нови коли в ЕС са се увеличили с 4,1 на сто спрямо същия период на миналата година до над 14 милиона.

За същия период търсенето е било подчертано силно в Италия и Испания, където продажбите са скочили с близо 10 на сто, докато във Великобритания те са се понижили с 5 на сто.

Продажбите на нови коли се търгуват като показател за икономическото здраве. В ЕС те силно се понижиха след финансовата криза от 2008 година, но тръгнаха нагоре от септември 2013 година.