Българските народни читалища с признание от ЮНЕСКО

Общество

14-12-2017, 07:06

Снимка:

wikimedia

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Избраха България за член на Изпълнителния съвет на ЮНЕСКО

Преди дни в регистъра на ЮНЕСКО беше вписана и българската мартеница

Междуправителственият комитет за опазване на нематериалното културно наследство към ЮНЕСКО реши в регистъра на добрите практики да бъдат вписани българските народни читалища. „Заслугата за това е изцяло на министъра на културата Боил Банов и неговия екип, тъй като те направиха предложението към световната организация“, каза за Тв Европа председателят на Съюза на народните читалища Николай Дойнов

„Над 3500 са читалищата в цялата страна. И днес те продължават да съхраняват българската култура и традиции. Признанието от ЮНЕСКО ще има даде нов тласък в развитието“, смята още Дойнов. Той съобщи още, че сред големите спонсори на читалищата е американският бизнесмен Бил Гейтс, който ще бъде поканен да гостува у нас.

Към момента в списъка с нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО вече са вписани хорът на Бистришките баби, нестинарството, традицията по изработване на Чипровските килими, обредите на кукерите в Пернишко и фолклорния фестивал в Копривщица. Преди дни в регистъра на ЮНЕСКО беше вписана и българската мартеница.