Борисов: Европейските лидери трябва да водят твърда външна политика (видео)

За тези, които бягат от войните, ние като най-хуманната част на света сме длъжни да окажем помощ

„Това, че България се опитва да помага на Балканите, се оценява добре от нашите европейски колеги. По програмите, по Норвежкия финансов механизъм, получаваме 210 млн. евро между 2014-2021 г. и е най-добре да се усвоят от съответните институции“, заяви премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерския съвет след разговорите си с норвежкия премиер Ерна Солберг, която е на визита у нас.

„Вариантите са два – или ЕС и всички ние правим необходимото да придвижим напред темата с Балканите, започвайки с инфраструктурата и всяка една от държавите да си покрива критериите, които ЕС има. А народите на Балканите да видят, че ЕС ги е прегърнал и всеки с различни стъпки се придвижва напред“, подчерта Борисов.

„В противен случай – на едно мнение сме – населението на Балканите застарява, няма кой да плаща пенсии, идват популистки партии и това става територия на влияние на великите сили, става рай за трафика на хора, на наркотици, за всичко останало. Така че лека-полека, виждате, от най-уважаваните колеги и в Брюксел, а и тези, които ползват общия пазар като Норвегия, за която никой няма съмнения, че е една от най-развитите демократични държави в Европа, също се заинтересува, за да дойде днес премиерът, да се запознае с това, което правим“, смята Борисов.

„За радост, имаме пълната ѝ подкрепа по всички теми – и за Турция, за взаимоотношенията по линия на НАТО, и за това, което се случва на Балканите, и за миграционния процес – че имаме три възможности за действие“, коментира Борисов. „На първо място, ние сме длъжни да водим твърда външна политика на фона на процесите в света, които с бясна сила в момента се развиват. Европейските ни лидери не само трябва да са много твърди, но и да участват във вземането на тези решения. Не може тези решения и войни да се водят извън Европа, а всички пасиви накрая да дойдат в Европа“, посочи премиерът. „Не е честно“, категоричен бе той.

„Второ – за тези, които бягат от войните, ние като най-хуманната част на света, като истински демократи, сме длъжни да окажем помощ. И трето, тези пък, които са икономическите емигранти, могат да бъдат приети там, където са желани, ако имат нужда от тях“, отбеляза Борисов.

„По тази тема с премиера на Норвегия имаме пълно разбиране. Не може да се вкарват работници или мигранти, чрез които при кучешки условия и минимално заплащане да се облагодетелстват трети страни“, каза той. „Това нито е хуманно, нито е приемливо за нас. Работим по темата, имаме подписани споразумения, но още по-твърдо и съвместно ще се действа по нея“, каза Борисов.

Норвежкият премиер Ерна Солберг, от совя страна, подчерта важността на двустранни отношения, ангажимента по Норвежкия финансов механизъм.“ Като близки партньори на нашия общ пазар чакаме с нетърпение Българското председателство, приемаме приоритетите на България за интеграцията на Западните Балкани, за мигрантите. Да си сътрудничим, за да могат хората от двете страни да се възползват от това, което правим“, призова Солберг.

„Радваме се, че сме подписали споразумение с България за новия програмен период за 210 млн. евро в сферата на интеграцията, на правосъдието и др. С нетърпение чакаме да работим в тези сфери“, каза тя.

„Всички работим за социалната интеграция, инспекциите на труда на България и Норвегия работят в сътрудничество, хората, които идват да работят в Норвегия, не трябва да бъдат експлоатирани от работодателите“, посочи норвежкият премиер. „Ние сме доста притеснени от това, което се случва с Брекзит, и се радваме, че България поема Председателството. За границите също има важни въпроси, които трябва да се решат. Всички държави разчитат на сътрудничеството в ЕС“, заключи Солберг.