Правителството прие спешни мерки срещу паралелната търговия с лекарства - bulgaria.utre.bg

Правителството прие спешни мерки срещу паралелната търговия с лекарства

13 декември 2017, 13:28 | Мила Иванова
  • Снимка:
    bnt.bg/кадър

Всички болници с 50+1 държавно участие ще се премине към разговор с техните кредитори и разсрочване на техните задължения

Най-важната промяна е, че се въвежда електронна система, която ще следи движението на всички лекарствени средства на територията на България. Другата промяна е, че ще се налагат тежки глоби на нарушителите.
Най-важната промяна е, че се въвежда електронна система, която ще следи движението на всички лекарствени средства на територията на България от влизането им през граница, през големите търговски вериги, през малките аптеки и разбира се и до лечебните заведения. И другата важна промяна в Закона за лекарствените средства са санкциите. Ще има тежки глоби за нарушителите.
Малките аптеки ще бъдат глобявани при първоначални нарушения с 10 000 лева, а при повторно - с 20 000 лв. Големите дистрибутори на лекарствени средства ги грози гроба от 25 000 лева при първо нарушение и отнемане на лиценза при второ такова.
И още нещо - въвеждат се два позитивни лекарствени списъци.
Кирил Ананиев, министър на здравеопазването заяви, че единият списък е за тези лекарства, за които временно може да направи ограничение в износа на лекарства при установяване на недостиг, а другият списък е за лекарствените продукти, които в рамките на предходните три месеца, търговците на едро са уведомили ИАЛ, че ще изнасят лекарствени продукти извън нашата страна.
За дълговете на болницата в Ловеч вече също има решение. Тя е един казус, който е валиден за почти всички лечебни заведения от този тип в България. Здравният министър е провел серия от срещи с кредиторите. Знаем, че 800 00 лв са блокирани от кредиторите на болницата. Договорено е да бъдат разсрочени тези задължения на 80 000 лв. Това ще освободи ресурс, с който да бъдат платени септемврийските заплати на медицинския персонал и ще даде възможност за закупуване на най-важния консуматив - кислород, за да може лечебното заведение да продължи да работи.
Подобно ще бъде положението във Врачанската болница. Всички болници с 50+1 държавно участие ще се премине към разговор с техните кредитори и разсрочване на техните задължения до поносими нива, което ще позволи те да функционират, да бъдат изплащани заплатите, да се купуват консумативи и да се лекуват пациентите.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Политика