П. Георгиев: Проверката на Иво Прокопиев е заради повдигнати обвинения

Информирали сме Държавна Агенция "Национална сигуност" за това от къде изтича класифицирана информация

За проверката на бизнесмена Иво Прокопиев няма нищо чрезвичайно, тя е заради повдигнато обвинение. Законът ни задължава в тази ситуация да извършим проверка. Нямаме право на преценка, когато е повдигнато обвинение по текстове от НК ние сме задължени да направим проверка. Това каза за БНТ Пламен Георгиев, председател на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество по повод искане за запор на имущество на Прокопиев, съпругата му и контролирани от него дружества за близо 200 милиона лева.

Относно "Каолин" и EVN той обясни, че в България действа т.нар "гражданска конфискация" , а именно по думите му, това е необяснимо богатство. "За нас няма значение какво е обвинението. то е поводът за започване проверка.", каза още Пламен Георгиев.

"Философията на е да проверим източника на имуществото дали е законен, или не", добави той.

"Установихме преди 5 години продажба на дружеството "Каолин" и трябва да проверим приватзацията на това имущество, източникът на тези законен ли е или не. Няма как да признаем този доход за законен и оттам тези 150 млн. от юридическо лице са незаконни. Очевидно има теч на информация. Г-н Прокопиев съобщи, че е знаел през цялото време какво се случва. Информирали сме Държавна Агенция "Национална сигуност" за това от къде изтича класифицирана информация", коментира председателят на комисията
за отнемане на незаконно придобито имущество.

БНТ Георгиев допълни, че са установили, че има несъответсвия повече от 14 млн лв, отделно, както и много нарушения при продажбната на "Каолин", която не му се признава като доход на юридическо лице. Установихме фрапиращи нарушения. Според него другата страна е говорила с общи фрази и епитети.

Според него, не е вярно твърдението на Прокопиев, че има присъда и че е запорилали дружеството Икономедия. По думите му само 7.5% са запорирани от Икономедия и няма никаква опасност за бизнеса му.