Присъединяването на България и Румъния в Шенген отново на дневен ред в ЕП - bulgaria.utre.bg

Присъединяването на България и Румъния в Шенген отново на дневен ред в ЕП

13 декември 2017, 08:45 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    pixabay

Въпросът ще бъде обсъден заедно с този на Хърватия, която стана член на ЕС през 2012 година

Европейският парламент ще обсъди днес следобед отново въпроса за присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство. Това се посочва в съобщение за дневния ред на последната за годината сесия на ЕП в Страсбург.

Въпросът ще бъде обсъден заедно с този на Хърватия, която стана член на ЕС през 2012 година. ЕП потвърди в законодателна резолюция от юни 2011 г. готовността на България и Румъния за членство в Шенгенското пространство. Последната дума има Съветът на Общността, който трябва да постигне единодушие. По-рано тази есен ЕП одобри предложението на Съвета България и Румъния да получат достъп до визовата информационна система на ЕС.

На 8 ноември председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер отбеляза, че България и Румъния трябва да влязат в Шенген и това ще стане, защото там им е мястото. Той засегна тази тема на съвместна пресконференция в Брюксел с премиера Бойко Борисов. По думите на Юнкер България е източник, а не консуматор на сигурност, в сложния регион, в който се намира. Председателят на ЕК призова за приемането на България и Румъния и в годишната си реч през септември за състоянието на Съюза.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета