Ц. Цачева: Антикорупционният закон следва да бъде приет до края на 2017

Ние работим със зададените параметри, които Конституцията дава

Докладът на ЕК е обективен, отчита напредъка по 17-те стъпки по препоръки от януарския доклад. Отчита се, че правителството е успяло да навакса изоставането при служебния кабинет. Това каза в ефира на БНТ правосъдният министър Цецка Цачева.

"Перспективата и мерките от наша страна обхващат период до края на 2018 г., когато се очаква следвщия доклад на ЕК. Към този момент ще има повече конкретика за това как действат нормите, които в момента се осъществяват", каза Цачева.

По отношение на равнопоставеността на "тримата големи" (главен прокурор, председател на Върховен касационен съд и председател на Върховен административен съд) в съдебната власт, Цачева каза, че е създадена работна група, към този момент се проучва опита на държави членки на ЕС, които са близки по устройство в съдебната система.

"Ние работим със зададените параметри, които Конституцията дава. В рамките на още месец бихме могли да излезем с предложение за законодателни инициативи, за да удовлетворим очакването да има равнопоставеност между "тримата големи" в съдебната власт. И към този момент те не са безконтролни, в промените за закона съдебна власт са предвидени правила за тяхна дисциплинарна отговорност. Те могат да дават обяснения и пред Висшия съдебен съвет, в качеството си на негови членове", обясни правосъдният министър.

"Утре започва второ четене по антикорупционния закон, до края на годината той следва да бъде приет. Предвидени са и промени в Наказателния кодекс срещу корупционни престъпления и срещу групи за организирана престъпност. Това е посочено и в препоръки на ЕК. Няма препоръка, по която да не се работи, това се отчита и в доклада", коментира тя.

В състава на ВСС няма "по-маловажни" и "по-важни неща". Всичко е важно, каза Цачева и допълни, че е оптимист, за да не се случват противоставяния на непринципна основа, както в предходния състав на най-висшия съдебен орган.