Иван Иванов: КЕВР работи балансирано, безпристрастно и прозрачно

От КЕВР информират още Мая Манолова, че споделят изказаните от нея притеснения относно жалбите на потребители

Ден след като омбудсманът Мая Манолова поиска от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да намали цената на водата, председателят на КЕВР Иван Иванов отговори, че Регулаторът работи балансирано, безпристрастно и прозрачно. „Дейността на КЕВР при осъществяване на нейните правомощия се основава изцяло на принципите за независимост и спазване на законността. Тя работи при съблюдаване баланса на интересите на страните, безпристрастност, професионализъм, почтеност, публичност и прозрачност“, се казва в официалния отговор на комисията до омбудсмана Мая Манолова по повод нейното писмо след решението за драстично поскъпване на водата.

„В областта на регулирането на сектор ВиК услуги основна цел на Комисията е постигането на устойчиво развитие и повишаване на качеството на услугите при гарантиране правата на всички потребители“, се посочва още в позицията на КЕВР. В писмото си от КЕВР информират още Мая Манолова, че споделят изказаните от нея притеснения относно жалбите на потребители в различни населени места срещу повишението на цените на ВиК услугите, които до момента са получавали услугата доставяне на вода на по-ниска цена, поради факта, че водоснабдяването в тези населени места се извършва по гравитачен способ.

Но отричат, че имат възможност да съобразят цената на водата с вида водоснабдяване в съответния регион. „КЕВР утвърждава цени на ВиК услуги за 2018 г., които вече са одобрени от Комисията, и това е в съответствие с действащите нормативни изисквания, с целите които България си е поставила, и с поетите ангажименти от държавата към Европейската Комисия за развитие на ВиК сектора“, категоричен е регулаторът.