Световната банка спира да финансира петролни и газови проекти след 2019

При някои извънредни обстоятелства може да продължи да финансира газови проекти в най-бедните страни

Световната банка ще спре да финансира след 2019 година проекти, свързани с проучване и добив на петрол и газ, с изключение на някои проекти в най-бедните страни при изключителни обстоятелства. Това съобщи днес финансовата институция в комюнике, цитирано от световните агенции, разпространено във връзка с днешния климатичен форум в Париж.

Като глобална многостранна институция в помощ на развитието, групата на Световната банка продължава да преобразува своите дейности спрямо бързо променящия се свят, се посочва в изявлението. Така банката иска да пригоди към целите на парижкото споразумение за климата финансирането, което отпуска на държавите, предава БНТ.

На фона на все по-многобройните финансови институции, изразили готовност да спрат финансирането на най-замърсяващия енергиен източник, въглищата, Световната банка е първата международна финансова институция, поемаща такъв ангажимент по отношение на разработката и добива на петрол и газ.

Банката отбелязва, че при някои извънредни обстоятелства може да продължи да финансира газови проекти в най-бедните страни с цел осигуряване на достъп до енергия, но при условие, че това не противоречи на ангажименти на съответната страна в рамките на подписаното през 2015 година в Париж споразумение за климата.

През 2016 година Световната банка е финансирала петролния и газовия сектор с близо 1,6 милиарда долара или по-малко от 5 на сто от общата стойност на отпуснатите от нея финанси за тази година.

Освен това от 2018 г. институцията ще публикува ежегодно обема на парниковите емисии от финансираните от нея проекти в най-замърсяващите сектори като енергетиката, се казва в съобщението.