Д. Атанасова: БСП е в шизофренично състояние

Те наричат процеса на приватизация разграбване

„Темата за здравеопазването се употребява с цел отклоняване на вниманието от проблемите в БСП“, каза председателят на Здравна комисия, депутат от ГЕРБ и член на Изпълнителната комисия на партията д-р Даниела Дариткова по време на пресконференция. Д-р Дариткова заяви, че от пресконференцията на БСП по-рано през деня се е произвела новина, че за тях здравеопазването става номер едно.

„Това е впечатляващо. Наистина съм заинтригувана, защото в последните дни, освен заявките за търсене на консенсус, ние на практика имаме няколко предложения, по-скоро едно основно, което категорично е противоконституционно с искането за изграждане и лицензиране на нови лечебни заведения“, каза д-р Дариткова.

Тя поясни, че сега е чула, че с промените в Наказателния кодекс БСП са дали заявка да нарушат и договор с ЕС. „Бих била щастлива, ако опитните лица в БСП се произнасят. За съжаление новите лица в БСП допускат грешки“, посочи д-р Дариткова и поясни, че когато законодателните предложения, направени от БСП, са в интерес на гражданите, от ГЕРБ ги подкрепят, прецизират и доразвиват. „Пример за това е промяната в Закона за лечебните заведения на проф. Анелия Клисарова. Такива предложения са рядкост“, каза д-р Дариткова.

„Всичко ще се стане ясно в съда. Не съм притеснена от делото. Очаквам да видя мотивите в исковата молба и ще се срещнем в съда“, заяви депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова, която коментира думите на лидера на БСП Корнелия Нинова, която заяви, че ще съди Атанасова и ПП ГЕРБ. „БСП е в шизофренично състояние – през 2001 г. наричат процеса на приватизация разграбване и присвояване“, каза Атанасова.

„Днес разбрах, че Приватизаторката е разбрала коя съм. Днес разбрах и че тя ще завежда дела както към мен, така и към ГЕРБ за клевета, лъжа или манипулиране мнението на държавен орган. Бих искала да кажа, че с това вероятно ще обогати правната теория, защото досега в правния мир не е известно, някой, било то и приватизатор, да съди политическа партия за някакви манипулации“, каза Атанасова по адрес на лидера на БСП Корнелия Нинова.

„По-важното, което обаче днес не разбрахме е следното: дали г-жа Приватизаторката е подписвала през 1999 г. договор за приватизацията или отрича подписа да е неин? Дали е подписвала три допълнителни споразумения за намаляването на цената на приватизацинонния договор, дали през 2001 г. позицията на БСП е тази, която е описана на Висшия съвет на БСП, наречена: „Корупцията – основен елемент в управлението на СДС“ и дали опорните им точки на „Позитано“ 20 свършиха?“, попита Атанасова. Тя попита дали тогавашният авторитет на БСП е имал грешна преценка.

Атанасова посочи, че в книгата фигурират имената на: Андрей Пантев, Михаил Миков, Евгения Живкова, Татяна Дончева, Георги Пирински, Румен Петков, Благовест Сендов, Петър Мутафчиев, Сергей Станишев, Ирина Бокова, Любен Корнезов и в нея е описана приватизацията на „Техноимпекс“. Десислава Атанасова попита дали авторитетът, който днес е заявил подкрепа към Корнелия Нинова, има и куража и мнението, че това е редно.

„Призовавам БСП за дебат. Не с нас. За нас фактите са известни. За нас истината е тази и която е описана в тази книжка „Корупцията“, а и вече доста години след времето на прехода е уточнена, но нека се уточнят те – дали в момента губят идентичност като социална или лява партия, дали лидерът им е еволюирал, както се изрази друг техен съпартиец“, каза Атанасова. Тя призова Корнелия Нинова, ако иска, да заведе дела и във връзка с тези твърдения.

„Цената на водата се изчислява според формула, а не според идеологически принципи“ каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Тома Биков.

Според Биков протестът пред КЕВР, който организира БСП на 15 декември 2017 г., е порив към политизиране на цената на водата, тока и всякакъв вид стоки. „От 20-тина години насам в България цената на водата и тока се изчислява на базата на формула, а не на базата на идеологически принципи. БСП иска да върне идеологическия принцип при формирането на цените, такъв какъвто го помним в годините от 1994-1996 г., когато бяха контролирани над 50 % от цените на стоките в България“, коментира Биков.
Според него регулаторът трябва да бъде оставен спокойно да взима тези решения.