Пик на грипна епидемия се очаква след Нова година - bulgaria.utre.bg

Пик на грипна епидемия се очаква след Нова година

12 декември 2017, 09:01 | bulgariautre.bg
  • Снимка:
    БНТ, кадър

Това каза в ефира на БНТ националният консултант по микробиология професор Тодор Кантарджиев

Засега сме в началото на циркулация на грипни вируси, пик на епидемията се очаква след Нова година, почивките намаляват рисак от епидемия. Това каза в ефира на БНТ националният консултант по микробиология професор Тодор Кантарджиев.

Той обясни, че непроветряването на помещенията през студените дни е основна причина за разболяване и бе категоричен, че настинки няма, а по-скоро са вирусна инфекция всички тези симптоми като течене на нос и болене на глава.

Проф. Тодор Кантарджиев: Установени са тежки вирусни грипни инфекции на едно дете и още има два случая на грип Б в Александровска болница, беше доказан и вирус А в Русе с тежка белодробна инфекции, което потвърждава, че е започнала циркулацията на грипа. Трябва да се яде витаминозна храна и да се пазим чрез ваксини срещу тежки белодробни инфекции, например.

Бoлните са най-заразни часове преди вдигане на температура, първите 24 часа. Кантарджиев открои, че мръсният въздух също намалява имунитета на дихателните пътища. Важно е да се мият улиците, коментира той.

"Трошеният камък запрашава много силно и затова трябва да се окопават дърветата и да не остава суха площ без засадена трева", посочи професорът.

Най-сигурните симптоми за грип са температура, болка в гърлото, тежест в гърдите, суха непродуктивна кашлица, много важен симптом е дразнене от светлината и особено показателно е, когато на пушача не му се пуши, отбеляза проф. Кантарджиев.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета