Министри подкрепят изграждането на втори лифт в Банско

Еколозите са против

Министерството на туризма подкрепя изграждането на спортно-технически съоръжения. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова на кръгла маса за проектите на решения на Министерския съвет за Национален парк „Пирин“ и за „Ски зона Банско“.

„Министерството на туризма подкрепя това. В тази връзка и водени от разбирането, че трябва да има баланс на различните групи интереси. Още миналата година създадохме работна група за развитие на планинския туризъм. Тя продължи дейността си и в началото на този мандат на кабинета „Борисов“ 3. С конкретни предложения са. Министерството на туризма е поставило ключово въпросът за развитието на планинския туризъм. Важно е столицата да се използва от предимството си да има планина само на 15 минути от центъра на града. Ще продължим да работим в тази посока не само с необходимите законодателни промени, за да се улесни изграждането на такива спортно-технически съоръжения“, заяви Ангелкова. Според нея това ще доведе и до привличането на по-голям инвеститорски интерес. , съобщава „Фокус“.

От своя страна изпълнителният директор на Националния борд по туризъм Полина Карастоянова заяви, че туризмът е безалтернативен. „Това е саботаж срещу българските граждани и срещу гостите на страната. Говорим за елементарна достъпност на българските планини. Ако някой е в състояние да ми покаже как лесно и бързо може да се качи на върха на планината, аз бих искала да видя този път. Имаме нужда може би от 30 влекове и кабинкови лифтове. Не е въпросът в участието или добронамереността, изразяваме тревога от липсата на действия, които водят до реализацията на решенията на тези работни групи“, каза още тя.

Петър Петров, който е член на борда на директорите „Юлен“ АД, заяви, че е предвиден диаметрално различен подход. „Първият концесионен договор от 2001 г. се е опитал да изброи всички изключени обекти, но това изброяване е непълно и неточно. Не всички обекти са описани в приложението към концесионния договор. Държавата няма как да даде на концесия обекти, които не са държавна собственост. Както добре знаете, с приемането на закона за устройствената територия узаконяване на обекти вече е невъзможно. Звучи смехотворно, че някой с договор ще узаконява обекти. Поне в момента няма влязъл в сила акт, с който се е установило нарушение. София е единственият столичен обект, който има богатството на Витоша“, каза още той.

Опасенията на екозащитниците са, че лифтът ще се превърне в параван за масова сеч и огромно разширяване на ски зоната за сметка на парка.

„Алтернативата на кабинковия лифт са над 130 микробуса с по 15 места, които да извозват туристи всеки час. Ясно е кое ще доведе до по-големи щети за околната среда“, изрази подкрепата си и министърът на спорта Красен Кралев.

"Позицията на ММС е категорично в подкрепа на изграждането на инфраструктура за практикуване на зимни спортове в страната ни", допълни Кралев.