Министър Кралев: Ще продължим да инвестираме във футболна инфраструктура

България ще може да разчита на 3 милиона евро по програмата "Хеттрик 4",която стартира през 2018 година и е а срок от четири години

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев, президентът на УЕФА Александър Чеферин и президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов проведоха работна среща с Националното сдружение на общините в България, на която им представиха новите програми на Европейската централа за инвестиции в спортната инфраструктура.
България ще може да разчита на 3 млн. евро по програмата „Хеттрик 4“, която стартира през 2018 г. и е за срок от 4 години, обяви Михайлов, който е и член на Изпълнителния комитет на УЕФА. С кметовете, които бяха събрани на националната база в Бояна бе обсъдено участието на местната власт в реализацията на подобни проекти, които целят да подпомогнат най-вече детско-юношеския футбол.
Президентът на УЕФА Александър Чеферин заяви, че е доволен от срещите, които е провел в България, след като сутринта се видя и с премиера Бойко Борисов.
„За мен беше важно, че правителството и кметовете са готови да развиват футбола. България е футболна страна и очевидно тяхното взаимодействие с Българския футболен съюз е на високо ниво. По отношение на инфраструктурата нещата се развиват с прилични темпове. Разбира се, винаги може и по-добре, но тази национална футболна база е една от най-красивите и добре направени в цяла Европа”, заяви Чеферин.
Той допълни, че Михайлов е ветеран в Изпълнителния комитет, познава всички в УЕФА и е негов добър приятел.
„Доволни сме от сътрудничеството си с БФС. Радвам се, че присъствието на българин и неговата дейност в ръководството на УЕФА се оценява толкова високо. Нашата програма за инвестиция в спортната инфраструктура е дългосрочна. Досега сме направили 9 стадиона и продължаваме не само с отборите от Първа професионална лига, но занапред ще помагаме също на втория и третия ешалон. Всяка година ще надграждаме дори по съоръженията, в които вече сме инвестирали. Където има вече осветление и терен, ще помогнем например със седалки и ремонт на съблекалните“, заяви Кралев.
Министърът допълни, че преди да се мисли за нов Национален стадион трябва да се оправи инфраструктурата по места.
„Бих искал да изразя задоволството си и от реализирането на Програмата за развитие на детско-юношеския футбол, която ще финансираме за трета поредна година. За първи път преди 2 години бяха направени много сериозни функционални изследвания на юношеските гарнитури на водещите клубове и след 4-ата година ще можем да проследим резултатите от действието на тази програма, като съпоставим изследванията на играчите, вече като част от горните възрастови групи. На базата на тези анализи ще се направи една сериозна дългосрочна програма за развитие на детско-юношеския футбол в България“, каза Кралев и допълни, че Борислав Михайлов има пълната подкрепа да реализира всички планове за развитие на българския футбол, както по отношение на спортната инфраструктура, така и по отношение работата в детско-юношеския сектор.