С колко ще се увеличат цените на водата за Нова Година

Омбудсманът Мая Манолова изразява готовност да атакува решенията на КЕВР пред съда

Цената на водата скача - КЕВР в момента е в процес на обсъждане на предложение на увеличение в 14 населени места.

В някои от тях се очаква то да е драстично като в Ямбол където то ще е 20%. Това породи напрежение и протести.

Омбудсманът Мая Манолова изразява готовност да атакува решенията на КЕВР пред съда. Според нея регулаторът използва методика и критерии, които са в полза на ВиК дружествата, а не на гражданите.

"От 2017 г. започна новия 5-годишен регулаторен период, при който ВиК операторите подават своите 5-годишни планове и предложения за цени. Тези бизнес планове минават през едно доста сериозно сито в Комисията. Двустепенно е нивото на контрол - на първо място в администрацията има доста сериозна работна група", каза за БНТ Ивайло Касчиев, дирекор на Дирекция "ВиК услуги" в КЕВР.

Касчиев обясни, че цените в Ямбол са от 2012 година и цената на услугата там ще се повиши и заради новата услуга по пречистване на отпадъчните води.

"В София 10% увеличение на водата има заради 5-годишния бизнес план на Софийска вода", обясни Кашчиев.

От 1 януари Държавната комисия за енергийно и водно регулиране предвижда с най-висок процент да се увеличи цената на водата в област Ямбол. След промяната през декември сега е предвидено да се повиши с нови 20%. Новата цена е заложена в бизнес плана на водоснабадителното дружество, изготвен за пет годишен период и предстои да бъде утвърдена с решение на КЕВР.