МОСВ организира кръгла маса за втората кабинка в Банско - bulgaria.utre.bg

МОСВ организира кръгла маса за втората кабинка в Банско

11 декември 2017, 07:54 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    МОСВ

Темата противопоставя бизнеса и природозащитниците

С цел осигуряване на прозрачност за проектите на решения на Министерски съвет за Национален парк „Пирин“ и „Ски зона Банско“, Министерство на околната среда и водите организира кръгла маса с участието на заинтересованите страни.

На срещата ще бъдат дискутирани проектите на решения на МС за промяна на плана за управление на Национален парк „Пирин” и за даване на съгласие за сключване на допълнително споразумение за изменение на договор за предоставяне на концесия върху защитена територия, изключителна държавна собственост, представляваща част от Национален парк „Пирин“, община Банско, област Благоевград за изграждане и експлоатация на „Ски зона с център гр. Банско“, предава пресслужбата на МОСВ.

Още миналата седмица премиерът Бойко Борисов обяви, че въпросът не е в строежа на втори лифт, а в това да се даде публичност и да се разясни на обществото как ще стане това. Доводите на защитниците на новата въжена линия са, че тя ще подпомогне развитието на туризма в Банско.

Еколозите обаче протестират срещу строителството в защитена зона. Техните опасения са, че лифтът ще се превърне в параван за масова сеч и огромно разширяване на ски зоната за сметка на парка.

На срещата ще участват Валери Симеонов, Красимир Каракачанов, Николина Ангелкова, Красен Кралев Григор Готов, Ивелина Василева, Искрен Веселинов, депутати и представители на НПО.Коментари (6)

Потребител
Диди
Ако недопуснат платените еколози ще направят най-доброто нещо.
14 декември, 23:26 ч.
Потребител
Диди
Правилно, трябва да има активен диалог и да се решават проблемите, а не само да се протестира по улиците. Няма как да се върви напред и да се развиваме в каквото и да било отношение, при положение, че не се правят широки обсъждания и да се намират най-правилните решения за всички.
12 декември, 07:58 ч.
Потребител
Павел
Ще го бъде втория лифт, сигурен съм, защото в живота правилните неща се случват рано или късно.
11 декември, 18:11 ч.
Потребител
Jullie
Еколозите тъй като не вършат никаква друга работа, ходят да протестират, ама не искат да видят въпросът решен докрай.
11 декември, 14:50 ч.
Потребител
трио
Тази одисея край няма :( Не може да не може да се разберат!
11 декември, 13:44 ч.
Потребител
Дарина
дано я доживеем тая кабинка! крайно време е да я направят вече, стига кръгли маси, стига говорене. действайте бе хора, кое време стана.
11 декември, 12:08 ч.

Добави коментар

* Задължителни полета