Дейвид Дейвис: Без споразумение за Брекзит, няма да има и средства за ЕС

Великобритания се стреми да осигури всеобхватна сделка за свободна търговия с ЕС

„Великобритания няма да плати на Европейския съюз сметката по „развода“, изчислена на 40-45 милиарда евро, ако не успее да сключи търговско споразумение с Брюксел.“ Това заяви днес министърът за Брекзита Дейвид Дейвис, цитиран от Франс прес.

В петък двете страни постигнаха компромис по принципите на финансовото уреждане на Брекзит като част от споразумение за условията на излизане от ЕС от края на март 2019 година, което подготви пътя за обсъждане на бъдещите търговски отношения, припомня агенцията. На въпрос дали Лондон ще плати сметката при липса на търговска сделка Дейвис отговори пред Би Би Си, че това ще „зависи от получаването на преходен период“ и „търговско споразумение“.

В шоуто на Андрю Мар по Би Би Си министърът определи обещанието на правителството да предотврати всякакво връщане на твърда граница с Ирландия след Брекзита като „заявяване на намерение“, а не толкова законово обвързваща стъпка. „Британските власти са поддръжници на запазването на „прозрачна“ граница между Северна Ирландия и Ирландия, дори Лондон и Брюксел да не успеят да постигнат споразумение за Брекзит“, каза Дейвис.

„Великобритания се стреми да осигури всеобхватна сделка за свободна търговия с ЕС и иска тя да бъде подписана, малко след като напусне блока през 2019 година“, каза още министърът за Брекзит. Страната му иска търговското споразумение с ЕС да надхвърля договореното между Брюксел и Канада. Той описа предпочитаната сделка като „Канада плюс плюс плюс“.