Папата отново призова за мъдрост и предпазливост в Йерусалим

В сряда папата вече изрази загриженост и призова за зачитане на статуквото в съответствие с резолюциите на ООН

Папа Франциск отправи в публикувано днес комюнике нов призив за мъдрост и предпазливост след спорното решение на САЩ да признаят Ерусалим за израелска столица, съобщи Франс прес, цитира БНТ.

"Светият отец отправя отново призив към всички страни да проявят мъдрост и предпазливост и се моли усърдно в този особено тежък момент водещите политици да поемат ангажимент да предотвратят нова спирала на насилието", се казва в комюникето.

В сряда папата вече изрази загриженост и призова за зачитане на статуквото в съответствие с резолюциите на ООН. Днес Ватиканът заяви, че следи много внимателно ситуацията в Близкия изток и особено в Ерусалим - град, свещен за евреи, християни и мюсюлмани.

Папата призова водещите политици "да отговорят с дела и думи на желанието на хората в тези изстрадали земи за мир, справедливост и сигурност". Преди началото на събранията на Арабската лига и Организацията за ислямско сътрудничество (ОИС) Ватиканът "напомня известната си позиция по въпросите, които засягат уникалния характер на Свещения град и безусловната необходимост от спазване на статуквото в съответствие с решенията на международната общност".

Освен това папа Франциск призова световните лидери да работят за ядрено разоръжаване и в защита на човешките права, особено тези на слабите и онеправданите народи, предаде Ройтерс. Говорейки от прозореца на папския апартамент над площада "Свети Петър", папата заяви, че е необходима решителна работа за изграждане на свят без ядрени оръжия.

На седмичната си молитва "Ангел Господен", папата добави, че всички мъже и жени по света имат "свободата, интелигентността и способността да ръководят технологията, да ограничават нейната сила в служба на мира и на истинския прогрес".

Освен това той изрази надежда, че хората ще осъзнаят "необходимостта да възприемат наистина ефикасни решения за борба с климатичните промени", както и от борба с бедността, отбелязва Асошиейтед прес.

Миналият месец папата показа признаци, че втвърдява позицията на Католическата църква срещу ядрените оръжия, заявявайки, че страните не трябва да трупат такива дори с цел възпиране.