5 от 5 за Англия на 1/8 финалите в ШЛ

Манчестър Юнайтед,Тотнъм, Ливърпул, Челси и Манчестър Сити се класираха напред

Англия поставя уникален рекорд в Шампионската лига! Пет отбора от Острова продължават напред на 1/8-финалите, след като минаха груповата фаза. За първи път в историята пет тима от една страна ще участват в елиминационната фаза на най-престижния клубен турнир. Тази година това са Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед, Ливърпул, Челси и Тотнъм.

Още нещо - за първи път от сезон 2006/07 насам четири клуба от тази страна оглавиха крайното класиране на съответните си групи. Сега това направиха Тотнъм, Сити, Юнайтед и Ливърпул. А през сезон 2006/07 първенци в групите си бяха Челси, Ливърпул, Манчестър Юнайтед и Арсенал.

Любопитното е, че през сезон 2006/07 Англия отново имаше 5 отбора в Шампионската лига. Тогава директно за групите се класираха Арсенал и Челси, а квалификации играха - Манчестър Юнайтед, Ливърпул и Евертън. Ливърпул отстрани българския ЦСКА и влезе в групите заедно с Юнайтед, но Евертън отпадна от Виляреал. Иначе Англия тогава също можеше да класира пет тима в груповата фаза,напомни Блиц.

Жребият за осминафиналите е днес от 13:00 часа. Първите мачове са на 13/14 и 20/21 февруари 2018, а реваншите са насрочени за 6/7 и 13/14 март 2018 година. Според регламента отбори, които са играли помежду си в групите не могат да се паднат един срещу друг на 1/8-финалите. Същото важи и за отбори от една страна – те също няма как да играят помежду си на 1/8-финалите.

Всички осминафиналисти в Шампионската лига:

Победители в групите (първа урна при жребия): Манчестър Юнайтед, ПСЖ, Барселона, Рома, Тотнъм, Ливърпул, Манчестър Сити, Бешикташ.

Останали на второ място (втора урна): Ювентус, Байерн Мюнхен, Базел, Шахтьор, Челси, Реал Мадрид, Порто, Севиля.

В Лига Европа отиват като завършили на трето място в групите: РБ Лайпциг, Наполи, Атлетико Мадрид, Борусия Дортмунд, Спартак Москва, Спортинг, ЦСКА Москва, Селтик.