Н. Нанков: В Хитрино държавата направи повече от разписаното като закони и морални правила

В Хитрино държавата осигури финансов ресурс не само за еднократни помощи, но и за въстановяване на щетите

„В Хитрино държавата направи повече от това, което има разписано като закони и морални правила.“ Това каза пред журналисти Николай Нанков, министър на регионалното развитие и благоустройството, предаде Агенция „Фокус“.

„Първата грижа и отговорност на държавата е публичната инфраструктура. В Хитрино държавата осигури финансов ресурс не само за еднократни помощи, но и за въстановяване на щетите по частните собствености, визирам къщи и други постройки, без стопански такива. Отделно от това държавата доста адекватно, още в дните след трагедията, освен осигурявайки финасовия ресурс, знаете – 5-те милиона лв., осигури кандидатстване по европейски фондове и Община Хитрино разработва проекти. Отделно държавата осигури възстановяване веднага на публичната инфраструктура – държавна собственост“, заяви министър Нанков.

Той посочи за пример и държавната помощ за Община Хитрино, за няколко ключови обекта, свързани с пътната и водната инфраструктура, като рехабилитацията на 9-километровата отсечка от третокласния път Тимарево-Струйно. „През цялата 2017 година държавата и с финансов ресурс, и с възможността, която осигури на Общината да кандидатства за евросредства, направи не малко. Винаги може и повече, но държавата ще си влезе в ролята и когато говорим за разходване на публичен ресурс, това, което се убеждавам и уверявам от ръководството на Общината, е, че ресурсът наистина се разходва целеосъобразно“, коментира министър Нанков.

„9 от 10-те къщи в Хитрино, с чийто строеж се ангажираха от Камарата на строителите, са почти готови и собствениците им ще посрещнат зимата в нови жилища“, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството.

„Общественият съвет и ръководството на Общината ме запознаха с това как са определени категориите пострадали в Хитрино, разходването дотук на средствата, както за възстановяване на щети на частната инфраструктура, така и на публичната, а и какво предстои. Благодарност към Камарата на строителите, които първи реагираха, като най-голямата браншова камара. 9 от 10-те къщи, с чийто строеж те се ангажираха, са почти готови и собствениците им ще посрещнат зимата в нови жилища, със средства от държавата. От Социалния фонд се правят 13 къщи, 7 от тях са на груб строеж, както каза кметът, 3 се бавят заради вещно правни отношения, говорим за процедури вещно правни, устройствени, не толкова за бюрокрация, а не искаме да сме изправени пред ситуация да осъществим незаконен строеж“, заяви Николай Нанков.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството посочи, че не трябва събития като трагедията от преди 1 година в Хитрино да разединяват хората. „Не трябва да остава горчивият вкус, че има субективно разпределение на средствата. Затова съм тук и ще разговарям с хората, за да чуя техните претенции, затова е Общественият съвет. Нито Общината, сама по себе си, нито кметът, нито Общинският съвет, нито държавата би могла да удовлетвори в по-добра и обективна степен потребностите на хората от един Обществен съвет. Мисля че по най-добрия начин един подобен съвет може да отреагира и да задоволи нуждите на пострадалите“, каза още министър Нанков.

Той е на посещение в Хитрино по повод навършването на една година от експлозията на цистерни с газ пропан-бутан в населеното място, при която 7 души загинаха, а 29 бяха ранени.