Израелски министър призова за бойкот срещу арабските граждани в Северен Израел

Призовавам гражданите на Държавата Израел да спрат да влизат там, за да пазаруват, да спрат да купуват, да получават услуги

Израелският министър на отбраната Авигдор Либерман призова да бъдат бойкотирани арабските граждани в район в Северен Израел, където протестиращи влязоха в сблъсъци с полицията след решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел, предадоха световните агенции.

„Призовавам гражданите на Държавата Израел да спрат да влизат там, за да пазаруват, да спрат да купуват, да получават услуги – просто бойкот срещу Уади Ара (северно арабско селище). Трябва да им създадем усещането, че не са желани тук“, каза по израелското военно радио Либерман, цитиран от ДПА.

Вчера някои протестиращи от района Уади Ара в Северен Израел влязоха в сблъсъци с полицията и хвърляха камъни по преминаващи коли. Хиляди израелски араби, много от които се идентифицират като палестинци, излязоха по улиците през уикенда, за да протестират срещу решението на Тръмп.

Либерман отново призова израелските араби, които населяват Уади Ара, известен и като Триъгълника, да бъдат прехвърлени към палестинската власт в замяна на израелски контрол върху населените места на Западния бряг. По радиото министърът отбеляза, че арабите от Уади Ара „не са част от нас“ и евреите в Израел не трябва повече да посещават техните селища и да купуват продуктите им. „Надяваме се, че всичко се успокоява и че се връщаме към курса на нормалния живот, без размирици и без насилие“, добави израелският министър на отбраната.