Близо половината шофьорски глоби не се плащат - bulgaria.utre.bg

Близо половината шофьорски глоби не се плащат

10 декември 2017, 09:32 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    nova.bg/ кадър

Има данни за хора, които дължат по 30 000 лв. на КАТ от неплатени клоби

Шофьорите масово не плащат електронните фишове за нарушения. Това показва статистиката на Министерството на вътрешните работи.

Според данни на Асоциацията на пострадалите в катастрофи близо половината от глобите в България не се събират. Някои от рекордьорите на пътя имат по 150 наказателни постановления.

„Излязоха шокиращи данни за хора, които имат по 30 000 лева неплатени глоби към КАТ. И няма сила, която да принуди държавата да си събере тези пари“, заяви пред БНТ председателят на асоциацията Владимир Тодоров.

След връчването на фиша провинилият се шофьор има 45 дни да плати. След това данните за дължимите пари се изпращат на Приходната агенция. Миналата година от „Пътна полиция“ са изпратили над 1 милион документа в НАП за неплатени глоби. Цифрите показват, че през последните две години за принудително събиране са предадени 34 млн. лева глоби. От тях до момента са събрани около половината. Затова едно от предложенията е частните съдебни изпълнители също да участват.

От 11 години законът позволява частни съдебни изпълнители да събират глоби, но подобна практика не се прилага от „Пътна полиция“.

От МВР и НАП засега отказват да коментират отправените предложения.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета