Палестинският президент отмени срещата си с Майк Пенс заради Йерусалим - bulgaria.utre.bg

Палестинският президент отмени срещата си с Майк Пенс заради Йерусалим

09 декември 2017, 18:07 | Мила Иванова
  • Снимка:
    wikipedia

Белият дом предупреди в четвъртък, че отмяната на срещата, планирана за по-късно този месец на Западния бряг, ще бъде "контрапродуктивна"

Палестинският президент Махмуд Абас няма да проведе планирана среща с американския вицепрезидент Майк Пенс, съобщи кабинетът му. Причината е признаването на Йерусалим за столица на Израел от страна на американския президент Доналд Тръмп.
"Няма да има среща с вицепрезидента на САЩ в Палестина", съобщи дипломатическият съветник Мади ал Халди пред АФП, цитиран от БНТ. "Вашингтон премина всички червени линии с решението за Йерусалим."
Белият дом предупреди в четвъртък, че отмяната на срещата, планирана за по-късно този месец на Западния бряг, ще бъде "контрапродуктивна", но Абас е подложен на силен вътрешен натиск да избягва Пнес след решението на Тръмп.
Джибрил Ражуб, старши член на партията "Фатах", заяви в същия ден, че заместникът на американския президент "не е добре дошъл в Палестина". Абас каза, че Тръмп е изключил САЩ от дългогодишната им роля на мирен посредник в Близкия изток.
Очаква се Пенс да посети Израел и палестинските територии преди Коледа.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета