Каракачанов: България трябва да е стабилизиращия фактор на Западните Балкани

Трябва да се стремим да лансираме и осъществяваме политика на успокояване на Балканите

Западните Балкани са регионът, в който България би могла и трябва да играе ролята на стабилизиращ фактор, още повече, че има и своята роля като страна членка на НАТО и на ЕС, и не само заради предстоящите шест месеца на европредседателството. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов на конференцията "България между Западните Балкани и Черно море - история и геополитика" днес в София.
Форумът е под егидата на Каракачанов.
Трябва да се стремим да лансираме и осъществяваме политика на успокояване на Балканите, на търсене на нормално мирно и справедливо решаване на съществуващите проблеми, а не да се включваме в едни или други комбинации, които водят само до разделение в региона. И затова проектът, който се развива - Черно море-Адриатика, коридор номер 8, е от изключително значение и за икономиката на целия регион, както и за стабилността, посочи Каракачанов.
Каква ще бъде обаче ролята на България в това геополитическо пространство зависи от мъдростта, грамотността, отговорността и решителността на българските политици, коментира Каракачанов.
И България, и Албания са държави членки на НАТО. Македония, въпреки споровете си с Гърция, е въпрос на време също да стане член на НАТО. Това засилва и стабилизира присъствието на алианса, а и на европейските институции в перспектива, в региона на Балканите, които продължават да бъдат проблемния регион на Европа, отбеляза Каракачанов.
По думите му България не може да бъде страничен наблюдател на процесите. В целия този регион тя има своите морални ангажименти към българските общности в Украйна, в Македония, в Сърбия, където България трябва да води политика на културно подпомагане на тези хора. Тъй като тези наши общности живеят в суверенни държави, ние трябва да се стремим максимално добре да поддържаме и да развиваме отношенията си с тези държави, посочи вицепремиерът.
Няма съмнение, че днешните времена, в които живеем и се налага да управляваме процеси, са най-важните събития в историята ни от поне век насам, коментира евродепутатът Ангел Джамбазки, който открои като изключително важни отношенията ни с Република Македония, с Албания, и добави, че присъединяването им към ЕС е задължително условие, за да има стабилност на Балканите. Изключително важно за нас е и да поддържаме добри отношения с държавите в района на Черно море, в които има и големи български общности, посочи Джамбазки.
Ролята на България като стабилизиращ фактор изтъкна също председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев, който акцентира и върху българските общности в чужбина, които са се интегрирали добре в съответните общества, и могат да бъдат "мост" между България и съответните държави. Присъстващите приветства и Антон Киссе, депутат от Върховната рада и председател на Асоциацията на българите в Украйна.
Във форума, организиран от фондацията "Нова посока", участват дипломати и експерти.