К. Вълчев забранил на училищата да приемат подаръци от издателства

Подготвят промени и за олекотяване на ученическите раници

При разнообразие на учебници имаме по-голям риск от грешки или дискусионни текстове. Изпратих писмо до всички училища да не приемат подаръци от издателствата. Това заяви от парламентарната трибуна образователният министър Красимир Вълчев в отговор на въпрос за реда за оценяване и одобряване на познавателните книжки, учебници и учебни комплекти.

Въпросът бе зададен от депутатите Веска Ненчева, Донка Симеонова, Таско Ерменков и Кольо Йорданов.

"Отменихме действащата наредба, за да спестим излишна работа. Нямаме увереност, че тази наредба ще доведе до желаните резултати", призна Вълчев.

Той припомни, че в началото на 2017 г. за два месеца има две промени на наредбата за оценяване на учебници и това е довело до изготвяне на нов проект на наредба №6, в която се въвежда специална глава.

По време на отговора стана ясно, че се подготвят промени и за олекотяване на ученическите раници. Учебниците с голям обем да бъдат разделени на две части. За 8-ми клас могат да внасят само един вариант на учебници.

"Вторият етап е за оценка на пригодността на всички, които преподават съответната дисциплина", каза образователният министър и призна, че трудно може да се оцени ефективността на тази процедура. "Предизвикателство е да подобрим готовността. За това бяха направени тези промени", допълни Вълчев.

Според образователния министър Красимир Вълчев е необходимо да се поддържа постоянен контакт с директорите. "Процедурата за оценяване на предлаганите учебници разчита на множеството участници в системата. Ако имаме учебник, оценяван от МОН, ще бъде по-обективна процедурата", допълни Вълчев.