Арабист: Израел никога не е бил толкова близо до признаване от арабските държави - bulgaria.utre.bg

Арабист: Израел никога не е бил толкова близо до признаване от арабските държави

08 декември 2017, 09:07 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    wikipedia

Приветствам декларацията на нашето външно министерство, която беше много балансирана, много точна

За ден на гнева е обявен днешният петък, заради признаването от Съединените щати на Йерусалим за столица на Израел. Заради това решение остри реакции имаше на много места по света. Очаква се след петъчната сутрешна молитва хората да тръгнат по улиците на Източен Йерусалим, по западния бряг, както и на Ивицата Газа и ще излязат на най-масовите протести след обявяването на решението на американския президент Доналд Тръмп да премести столицата на Израел в Йерусалим.

„Имаше един план, който беше предложен на палестинците, защото 22 години там нищо не става. В него е записано, че палестинците ще се съгласят на малко повече от 50% от територията на западния бряг на река Йордан плюс Ивицата Газа. Проблемът е къде точно да бъдат тези територии”, коментира пред Нова Телевизия арабистът проф. Владимир Чуков.

По думите му никога Израел не е бил толкова близо до признаване от арабските държави. Ключът към установяване на дипломатически отношения, са палестинците. Докато няма палестинска държава, няма да има установяване на дипломатическите отношения с Израел.

„Приветствам декларацията на нашето външно министерство, която беше много балансирана, много точна, че всичко трябва да бъде поставено на масата на преговорите и докато двете страни не се договорят, не трябва да приемаме никаква позиция. Двете страни трябва да се договорят”, коментира още проф. Владимир Чуков. Тази криза може да се отрази и на България в контекста на отражението, което ще има върху Европа. Позицията на страната ни е в унисон с тази на повечето страни-членки на Съюза.

На обратно мнение обаче са например в Чехия, където обмислят да последва примера на Съединените щати, а това, според заплахите на палестинците, означава война. За израелците пък означава мир.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета