Обявиха София за столица на спорта през 2018 година

Кметът Йорданка Фандъкова прие символичната щафета и знамето от Марсилия в присъствието на трима легендарни български шампиони: Тереза Маринова, Екатерина Дафовска и Йордан Йовчев

София бе официално обявена за столица на спорта през 2018 година на церемония в Брюксел. Кметът Йорданка Фандъкова прие символичната щафета и знамето от Марсилия в присъствието на трима легендарни български шампиони: Тереза Маринова, Екатерина Дафовска и Йордан Йовчев, съобщиха от пресцентъра на Столична община. На церемонията присъстваха председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков, евродепутатът Андрей Ковачев, общински съветници и спортисти.
„София ще бъде успешна европейска столица на спорта, защото всички вярвахме, мечтахме и работихме затова”, каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на официалната церемония по обявяване на София за европейска спортна столица през 2018 г.
„С нас през цялото време бяха големите спортисти на България, на които благодаря за подкрепата. За мен лично това е кауза, която ще даде допълнителни стимули и за града и за хората да спортуват”, каза кметът на София. Тя допълни, че за няколко години в София са изградени 44 площадки с фитнеси на открито и 17 площадки за спорт и игра. “Изградихме 78 физкултурни салони в детски градини, както и 14 плувни басейна. В училищата реконструирахме 7 и изградихме 10 физкултурни салона. В момента с разширението на Първа английска гимназия и 112 ОУ изграждаме и спортен салон. През 2018 г. продължаваме с изграждането на физкултурни салони към 4 детски градини и 2 училища”, каза Фандъкова.
През следващата година София ще бъде домакин на повече от 200 спортни събития. Сред тях са Световното първенство по художествена гимнастика, Световното първенство по волейбол за мъже, Тенис – АТP Garanti Koza Sofia Open, Балканиадата по лека атлетика и други. “Възможността и децата, и техните родители да се срещнат с истински спортни шампиони и да бъдат свидетели на състезания е допълнителен стимул за много от тях да се занимават със спорт и да постигат успехи”, каза Фандъкова. През последните две години по Програмата за развитие на детско-юношеския спорт Столична община е подкрепила 69 проекта, с които се подкрепят спортните клубове, които работят с деца, припомни столичният кмет.
Кметът на София Фандъкова благодари за работата на евродепутатът Андрей Ковачев, на Столичния общински съвет, на Министерство на младежта и спорта и лично на министър Кралев, на Българския олимпийски комитет и госпожа Стефка Костадинова, на Национална спортна академия и на всички 40 на брой Национални спортни федерации и клубове, които са подкрепили София.
През 2015 г. беше изграден новият спортен комплекс и парк „Възраждане“, а с подкрепата на държавата са ремонтирани зала „Фестивална”, зала „Академик“, зала „София“ в Борисовата градина, част от Националния стадион „Васил Левски“, а в момента се обновява комплекса на „Зимния дворец“.
„За мен е чест да бъда тук и да съм част от екипа , получаващ знамето на европейска столица на спорта. Ние ще бъдем най-добрата столица на спорта“, каза по време на церемонията легендарният спортист Йордан Йовчев.
Пред препълнената зала за пореден път Андрей Ковачев изнесе реч за ролята на спорта за бъдещето на обединена и силна Европа. Евродепутатът е в основата на идеята българската столица да кандидатства и да спечели преди три години званието Европейска столица на спорта.
„В последните 2-3 години екипът в България работи много активно, като особено в информационно и в организационно отношение извърши огромна дейност. С удоволствие констатираме, че в подготовката София е сред отличниците в сравнение с досегашните 17 световно известни градове, заслужили това признание,“ заяви Джан Франческо Лупатели, президент на ACES Europe организацията, която всяка година определя европейска столица, град, общност и селище на спорта.
Председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков разясни подробности за инфраструктурните проекти, като напомни, че градската управа няма да позволи промяната на предназначението на спортните бази по паркове и градини. Голямата ни цел със София – Европейска столица на спорта е да поставим основа на един устойчив модел, който да остане в полза на гражданите и гостите на града, искаме да продължим дейността дори и след 2018 г.“, каза още Герджиков, който е и председател на УС на Фондация „София – Европейска столица на спорта“.
София бе определена за Европейска столица на спорта за 2018-а преди три години, като решението бе обявено от Оценителната комисия на организацията ACES Europе с мотивите, че „градът е добър пример за спорт за всички, като инструмент за подобряване на здравословния начин на живот, интеграцията и образованието, които са в основата на инициативата.“ С избора си през 2018 г., София се нареди до градове, които през изминалото столетие са доказали приноса си към развитието на множество спортове с провеждането на стотици национални и световни първенства на територията на тези градове.
Решението се базира на възможностите и намеренията на съответните населени места, като се приема, че спортът е фактор, който влияе върхуразвитието на обществото, подобряване качеството на живот, съдейства за доброто здраве и интеграцията на отделните социални общности.
За последните три години в подготовка на кулминацията екипът на София2018 организира над 200 събития и активности, инициира редица инфраструктурни проекти и разгърна мащабна информационна кампания. В повече от 200 събития и активности, организирани по инициатива София –Европейска столица на спорта вече се включиха като участници, гости и зрители стотици хиляди за последните три години. Същевременно Столична община отделя все повече средства за спорт, включително за подобряване на спортната инфраструктура.