Правителството одобри програмата на България за председателството

Специфичен приоритет ще бъде Европейската перспектива и свързаност на Западните Балкани

Министерският съвет прие Програмата на Република България за Председателството на Съвета на Европейския съюз (1 януари - 30 юни 2018 г.). Тя определя политическата рамка, основните послания и конкретни теми, по които нашата страна ще работи през първите шест месеца на 2018 г., предаде пресслужбата на Министерски съвет.

Четири са водещите приоритета в Програмата: Бъдещето на Европа и младите хора – икономически растеж и социално сближаване; Европейска перспектива и свързаност на Западните Балкани; Сигурност и стабилност в силна и единна Европа; Цифрова икономика и умения на бъдещето.

По първия приоритет водещи за страната ни ще бъдат темите относно Многогодишната финансова рамка след 2020, Кохезионната политика след 2020, бъдещето па Общата селскостопанска политика, Икономическия и паричен съюз, Устойчивата и ориентирана към бъдещето околна среда, Културата като стратегически ресурс за по-доброто бъдеще на ЕС, както и Младите хора, които заемат основно място в дебата за бъдещето на Европа.

По втория приоритет ще работим за предоставянето на осезаема европейска перспектива за всички страни от Западните Балкани, като от особена важност за нас ще бъде задълбочаването на регионалното сътрудничество и развитието на добросъседските отношения.

По третия приоритет ще насочим усилията си към повишаване сигурността на гражданите на Европейския съюз, укрепване на контрола по границите и по-ефективно управление на миграционните процеси, като основните ни теми по този приоритет включват: Миграция, Ефективно, бързо и справедливо правосъдие. Енергетика, Европейският съюз като силен глобален участник на международната сцена, както и Устойчив интегриран подход за Дунавския и Черноморския регион.

По четвъртия приоритет ще поставим акцент върху Конкурентоспособността, Цифровия единен пазар, Насърчаването на предприемачеството и социалните иновации и Бъдещето на труда в цифрова и по-справедлива Европа.

Специфичен приоритет ще бъде Европейската перспектива и свързаност на Западните Балкани. Ще работим за намирането на общи решения в отговор на очакванията на Европа и европейските граждани за повече сигурност, стабилност и солидарност, стремейки се в перспектива към утвърждаването на една силна, цифрова и единна Европа посредством консенсус, конкурентоспособност и кохезия.

Във втората част на Програмата на Председателството са посочени конкретните досиета и целите, които си поставяме по тях, във всеки един от 10-те формата на Съвета на ЕС.