НАТО и ЕС задълбочават сътрудничеството си в области от взаимен интерес

България отдава приоритетно значение на сътрудничеството между НАТО и ЕС

Заместник-министър Емилия Кралева участва в срещата на министрите на външните работи на страните-членки на НАТО, която се проведе на 5 и 6 декември в Брюксел. Във фокуса на разговорите бяха сътрудничеството между НАТО и ЕС, борбата с тероризма, политиката на „Отворени врати”, отношенията НАТО-Грузия, както и актуалните предизвикателства пред сигурността, предаде пресслужбата на МВнР.

Министрите на външните работи приветстваха постигнатия напредък в отношенията между НАТО и ЕС и приеха допълнителни мерки за задълбочаване на сътрудничеството между двете организации в изпълнение на Варшавската декларация от 2016 г. Съвместната работа включва области като обмен на информация в борбата срещу тероризма и военна мобилност.

„България отдава приоритетно значение на сътрудничеството между НАТО и ЕС. Като председател на Съвета на ЕС от януари 2018 г. страната ни ще работи много активно за реализацията на този приоритет”, подчерта в изказването си заместник-министър Кралева. Конкретното съдържание на това сътрудничество обхваща оказването на подкрепа за стабилността на Западните Балкани, борбата с тероризма, кибер сигурността, противодействието на нелегалната миграция, развитието на стратегическите комуникации за справяне с хибридните заплахи.

Съюзниците обсъдиха възможностите за засилване на ролята на НАТО в противодействието на тероризма и в оказването на съдействие за изграждане на отбранителни способности в страни-партньори. Заместник-министър Кралева открои значителния българския принос към усилията на НАТО в Афганистан, включващ участието с военнослужещи и финансов принос.

По отношение на политиката на „Отворени врати” на НАТО министрите се обединиха около разбирането, че процесът на евроатлантическа интеграция е ключова движеща сила за провеждането на реформи и насърчаването на демократични ценности в страните, стремящи се към членство в Алианса.

Отделна сесия бе посветена на отношенията НАТО-Грузия, в която за участие към министрите на НАТО се присъедини министърът на външните работи на Грузия. Дадена бе висока оценка за приноса на Грузия към усилията на НАТО за гарантиране на сигурността. Обсъдени бяха възможности за засилване на сътрудничеството по сигурността в Черноморския регион.

Състоя се и официална церемония по представяне на логото за Срещата на държавните и правителствените ръководители на страните-членки на НАТО, която ще се проведе на 11-12 юли 2018 г. в новата Главна квартира на Алианса в Брюксел.