Докладът за СРС: Ръст на подслушванията

Има и четирима неправомерно записвани магистрати

Разрешенията за прилагане на специални разузнавателни средства (СРС) са се увеличили с над 21 на сто за 2016 година, сравнено с година по-рано. Подслушвани са 2749 лица, а четирима магистрати са уведомени, че спрямо тях има неправомерно подслушване. Това са част от изводите, които станаха ясни при приемането на доклада на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства за извършената дейност през 2016 година.

Той беше приет от народните представители. Образувани са 88 преписки за проверки на правомерността на прилагане на СРС. От тях 81 са по сигнали на граждани, между които петима депутати от 43-тото НС, 13 магистрати и 9 адвокати. Според членовете на бюрото трябва да се определи компетентния съд, разрешаващ прилагането на СРС в случай на организирана група с участие на магистрат.

Най-много процедури за подслушване са искани от МВР- 56,2% , от прокуратурата са 33,39%, а от ДАНС- 10,08%. Според доклада СРС са използвани най-често за организирани престъпни групи- 42,05%. В 10 случая са прилагани за тероризъм, каза председателят на ДАНС Димитър Георгиев

14% от СРС са за наркотични вещества, 6,12% за акцизни стоки, 4,69% за кражба, 3,19% за измама и 1,88% за подкуп. Ръстът на използваните СРС за организирани престъпни групи през 2016 година е над два пъти в сравнение с 2015 година. Бюрото констатира, че съдебният контрол е бил значително завишен.

"Няма масово подслушване на политици, магистрати и журналисти", заяви главният прокурор Сотир Цацаров по време на дебатите.

Вътрешният министър Валентин Радев заяви, че 70% са одобрените случаи за използване на СРС, а според него ефективността от използването им е около 20%. По думите му в МВР се искат подслушвания само за тежки умишлени престъпления, а хората не се делят на политици, журналисти, или други.