Борислав Сарафов поема Националното следствие

Всичките 11 членове на колегията единодушно го подкрепиха

Прокурорската колегия на ВСС с 11 гласа "за" избра заместник-главния прокурор Борислав Сарафов за директор на Националната следствена служба. Всичките 11 членове на колегията единодушно го подкрепиха.

По време на изслушването Борислав Сарафов заяви, че НСлС е постигнала много при предишното управление и то трябва да бъде надградено, за да има видими резултати, а следователите очакват по-голяма натовареност, за да отговорят на очакването на обществото.

Според него натовареността на Следствието е ниска. Сарафов отчете като своя грешка, като заместник главен прокурор, че не е възлагал достатъчно дела на Службата. Професионалният капацитет е достатъчно висок, за да поемат още дела.

 Ще се преструктурират съществуващите отдели, като се направи анализ на профила на делата, работата на следователите и др. Това ще бъде направено след общо събрание на следователите и изслушване на предложенията им.

Оперативният дежурен център, създаден от предишни директор, е възможност най-важните дела да се разследват по "горещи" следи чрез мобилните центрове за разследване. Той заяви, че ще бъдат разширени тези центрове в цялата страна.

Относно оптимизацията на човешките ресурси, Сарафов беше категоричен, че ще запази следователите и всеки ще работи това, което знае и разбира. Той залага още на специализацията и екипният принцип на работа, като по едно дело ще работят няколко следователи. Това ще позволи по- бързо приключване не делото.

В концепцията си Сарафов акцентира и на взаимодействието на Следствието с наблюдаващия прокурор, органите на МВР и ДАНС и международните организации като Евроджъст и Европол. Ще се акцентира и върху работата на окръжните следствени отдели.

Сарафов говори и за медийната политика на НСлС, като заяви, че тя е част от медийната политиката на Прокуратурата. Според него за ефективността й ще спомогне нов дизайн и организация на сайта на Службата.

 

Сарафов отговори на въпроси, зададени от неправителствени организации. Като на положителна оценка за работата си приемам номинацията, заяви Сарафов в отговор на въпрос защо е предложен.
Профилът на заместниците му ще бъде на хора, които поемат като ангажимент да изпълнят предложеното в концепцията му.

На въпрос подкрепя ли модела предложен в независимия анализ на структурния и функционален модел на прокуратурата, според който заместник-главният прокурор и директор на НСлС да остане зависим от ресурса по отношения на главния прокурор и независим по отношение на оперативността, Сарафов отговори, че този въпрос поражда политическо говорене. Моделът е такъв, какъвто го заложи законодателят и ще се прилага законът, такъв какъвто е.

Относно това дали да се повиши отчетността на Прокуратурата пред обществото Сарафов отговори, че има решение на Конституционния от 2017, което касае отчитането на главния прокурор пред НС. Според решението на Конституционния съд, обвинител №1 не може да се отчита по конкретни дела.

Главният прокурор Сотир Цацаров отбеляза след гласуването, че Сарафов е получил изцяло положителния вот на колегията и това доверие го задължава.