Подеха законодателни промени срещу незаконния улов на риба

Политика

06-12-2017, 14:50

Снимка:

Пресцентър ПП ГЕРБ

Автор:

Руслан Иванов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Народният представител от ГЕРБ Иван Миховски подари детски празник на децата в Троян

По инициатива на депутата от ГЕРБ Иван Миховски

Навръх Никулден народният представител от ГЕРБ-Ловеч Иван Миховски поде законодателни промени срещу незаконния улов на риба. На среща в Народното събрание той покани представителите на Централна рибно-опазваща организации - яз. Сопот /ЦРОО/ Станимир Шошков, Стефан Тодоров, Атанас Аргиров, Валери Спасов и Марио Антонов и ги срещна с колегите си от ПГ на ГЕРБ от правната комисия Анна Александрова и от комисията по земеделието и храните Димитър Гечев - зам.-предедател, Александър Мацурев, Алтимир Адамов, Андриан Райков, Запрян Янков, Ирена Димова, Станислава Стоянова и Радостин Танев.

В сериозен разговор доброволците представиха начина си на работа и постигнатите резултати, като изтъкнаха и най-пресния пример от днес, когато в Монтана благодарение на работата на колегите им там, са задържани над 170 кг незаконен улов на риба. Те изложиха вижданията си и исканите от тях законодателни промени.

По думите на представителите на ЦРОО през последните години е установено, че нерегламентираният риболов завзема застрашителни размери и големи държавни язовири и реки се обезрибяват с нарастващи темпове чрез риболов с електрически ток, хрилни рибарски мрежи, взривни и отровни вещества и други методи и средства забранени от Закона за рибарството. Стотици тонове крадена риба се реализират на пазара, което е  сериозна част от сивата икономика на държавата, а консумацията на риба, уловена, съхранена и продадена извън стандартите, представлява пряка опасност за здравето на хората. Те изтъкнаха и още проблеми в сектора, като това да се лови риба без риболовен билет, като подчертаха, че от това губи държавата, туризма, и рибопроизводителите, които страдат от нелоялната конкуренция.

Именно затова те поискаха съдействието на Миховски и колегите му за законодателни промени в две посоки - криминализиране на риболова с мрежи, ток и взрив, като подчертаха, че именно с тези бракониерски пособия се унищожава рибното богатство на България, а заловените бракониери получават единствено парични санкции, които те не плащат.

След като от ИАРА не могат да се справят с проблемите по язовирите, редно е хората да започнат да ги стопанисват и да отговарят за тях, но говорим само за контрол на рибния ресурс. Държавата, в лицето на ИАРА ще контролира организациите, стопанисващи дадени язовири. При открити нарушения, ИАРА ще може да прекратява договорите за стопанисване на съответния язовир. Това е формулата на успеха в цяла Западна Европа, бяха категорични от ЦРОО и поискаха засилен контрол.

При евентуално стопанисване на някой язовир от риболовците, ще спечелят - държавата, защото при наличие на повече риба, повече риболовци ще посещават язовирите, а това означава повече издадени билети и съответно повече пари в хазната, -рибопроизводителите, защото при намаляване на бракониерския улов те ще продават много повече произведена риба, ще започнат и да произвеждат повече риба, а това означава, че ще плащат повече данъци, а ще се разкрият и работни места.

По думите им ще спечели и туризмът, защото според представителите на ЦРОО, почивните бази на по-добре охраняваните язовири ще са по-заети.

Няма истински рибар, който да не е категорично против бракониерските набези и борбата с незаконния улов на риба, бяха категорични народните представители, участвали в срещата. Те поеха ангажимент внимателно да разгледат и обсъдят исканите промени в нарочно заседание на Комисията по земеделието и храните, на която ще бъдат изслушани становищата на ИАРА и ЦРОО и ще информират за решението си и евентуалните законови промени, с които ще се заемат, за да се намали незаконния улов на риба. Народните представители благодариха на доброволците за делата им, като подчертаха, че са наясно с трудностите, пред които са изправени и заявиха категорично, че ги подкрепят в усилията им.