10,3 млн. лв. допълнително са осигурени за дейността на културни институти

Като 300 000 лв. от тях се предоставят за развитие на програмата „Глобални библиотеки – България“

С две постановления правителството одобри 10,3 млн. лв. допълнителни разходи по бюджета на Министерството на културата, съобщават от пресцентъра на Министерски съвет.

300 000 лв., предвидени в централния бюджет, се предоставят за развитие на програмата „Глобални библиотеки – България“. Финансирането ще даде възможност изградените до този момент информационни точки да продължат да функционират, което ще способства за разгръщане на нови възможности за библиотечно-информационно обслужване на населението в цялата страна. Програма „Глобални библиотеки – България“ спомага и за социалното включване на групи, при които често липсват други възможности за достъп до информационните технологии.

Чрез преструктуриране на разходите по централния бюджет се предоставят 10 000 000 лв. за покриване на неотложни разходи в последните месеци на годината на държавните културни институти, осъществяващи дейности в областта на сценичните изкуства. С тях ще се осигурят нормални условия за творческата дейност и създаването и разпространението на културни продукти от тези организации.