"Топлофикация" не е променила начина на изчисление на сметките

Зимният сезон у нас стартира нормално и до момента няма аварии

Няма промени в нормативната уредба, т.е няма нищо ново в начина на изчисление на сметките. Това каза пред БНТ Елизабет Павлова, пресаташе на "Топлофикация" относно спор за изчисляване на такса "сградна инсталация" поради съмнения за надписване на сметки в разгара на отоплителния сезон.

Проблемът се появи във висока жилищна сграда в София, при която след 2007 година не е променен моделът за изчисляване на въпросната такса и днес, когато това се случва, част от хората се съмняват както в справедливостта, така и в коректното прилагане на правилата.

Елизабет Павлова допълни, че зимният сезон у нас стартира нормално и до момента няма аварии.

Тя припомни, че "Топлофикация" не изчислява сметките в сградите, а за това има фирма за дялово разпределение, която всяка една сграда избира и това е фирмата, която отчита уредите и измерва.

"Не бих могла да кажа защо през целия този период фирмата за дялово разпределение по една или друга причина е извършила разпределението не съвсем точно съгласно изискванията по наредбата, тъй като там са разписани всички формули, по които трябва да се извърши разпределението на топлинна енергия.Следва да напомним, че тези две тънки тръбички, които минават през имотите на хората през т.нар първи отоплителен кръг в 19-етажна висока сграда, те все пак отдаван топлина. В наредбата много точно са посочени формулите, по които се изчисляват тази отдадена топлина. Оттам наистина минава топлоносителя към останалите етажи. Това означава, че тези хора получават допълнителна топлина, която би следвало да бъде разпределена и заплатена коректно", коментира Павлова.

Елизабет Павлова допълни, че ще потърсят възможности за изясняване на конкретния случай и ако се налага да има обезщетение.