България ще домакинства среща за транспортен коридор 8 с Македония и Албания

Политика

06-12-2017, 06:08

Снимка:

пресцентър МС

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Интересът за финансиране е много голям, защото всички виждат, че проектът може да бъде реализиран, каза Борисов

Министър-председателят на България Бойко Борисов ще бъде домакин на среща, посветена на бъдещето на Паневропейски транспортен коридор 8 – една от десетте основни артерии, която предвижда свързване на Адриатическо с Черно море през Албания, Македония и България, отбелязва скопското електронно издание „Локално“, цитирано от „Фокус“.

Срещата ще се проведе в българската столица в сряда, 6 декември, а на нея ще присъстват министър-председателите на Македония и Албания – Зоран Заев и Еди Рама. Като специален представител на Световната банка в дискусиите ще участва и Кристалина Георгиева, която заедно с българския премиер ще открие форума.

Към момента няма информация дали са предвидени двустранни срещи на лидерите, поканени за участие в срещата. В рамките на неотдавнашен разговор със Зоран Заев в Струмица, проведен на 23 ноември, премиерът на България подчерта, че Коридор 8 ще свърже Европа с Азия, изразявайки надежди, че проектът ще бъде реализиран през следващите години.

„Интересът за финансиране е много голям, защото всички виждат, че той (проектът) може да бъде реализиран“, увери Борисов на срещата в Струмица. На срещата, планирана в София, македонската страна ще бъде представена и от вицепремиера по икономическите въпроси Кочо Ангушев.