В Атина протестираха заради бежанската криза

Свят

05-12-2017, 20:00

Снимка:

maxpixel

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

САЩ се оттеглят от глобално споразумение на ООН за миграцията

Мигрантите чакат молбите им за убежище да бъдат обработени

Жители и официални представители от три гръцки острова в източната част на Егейско море протестираха днес пред министерство на миграционната политика в Атина срещу все по-тежките условия и пренаселеността в лагерите за новопристигащите мигранти и бежанци, предаде Асошиейтед прес, цитира БНТ.

Кметовете на островите Лесбос, Хиос и Самос, заедно с десетки местни жители, участваха в днешния протест, като поискаха от правителството да вземе мерки за намаляване на пренаселеността в бежанските лагери.

Съгласно постигнатото миналата година споразумение Турция - ЕС за намаляване на миграционния поток бежанците и мигрантите, пристигащи на гръцките острови от турското крайбрежие, са задържани в лагери на островите.

Мигрантите чакат молбите им за убежище да бъдат обработени и в случай на отрицателен отговор, подлежат на депортиране в Турция. Мудността на този процес е довела до голяма пренаселеност в лагерите. На остров Лесбос, например, над 6500 души живеят в лагери с капацитет за малко над 2 300 души.