ГЕРБ: Май само приватизацията на „Техноимпекс“ е честна (видео)

ГЕРБ дават извънредна пресконференция, в която отговоря на твърдения на БСП

"Искам да кажа, че днес г-жа Нинова извърши сериозен политически акт – като лидер на БСП тя реабилитира приватизацията като процес, казвайки, че след като не е осъдена, значи всичко е наред. Ще припомня, че не мога да се сетя осъдени длъжностни лица, политици, купувачи и продавачи в този процес", каза Тома Биков във връзка с показаните от Корнелия Нинова по-рано днес документи от проверки на „Техноимпекс“, по време на извънредната пресконференция на ГЕРБ.

"БСП в продължение на десетилетие твърдеше, че тази приватизация е криминална. Днес или твъръди, че тя не е криминална, или твърди, че единствената читава сделка е приватизацията на 'Техноимпекс'", посочи още депутатът.

"Г-жа Нинова каза „ако някой има нещо – да го дава в прокуратурата“. И ние казваме същото", каза Тома Биков. "Нито един сигнал не е внесен досега в прокуратурата от „Позитано“ 20. Ние чухме доста неизяснени твърдения, изнесоха се доста документи, но никой не казва какво пише", допълни Биков.

"Над 80 на сто от българите искат разследване на приватизацията поради съмнения в нейната справедливост", каза бившият депутат Антон Тодоров.

"От приватизацията едва 8 процента е извършена с търг, 21 на сто с конкурс и 71 процента чрез пряко договаряне – най-често с едни наши хора", посочи политологът.

"В случая с Корнелия Нинова има комисия, която води преговори, има един зам.-министър Александър Тасев, той е човекът, който вкарва Нинова в седесарските среди", допълни той.

"В договора за приватизация е определена сумата 700 000 долара, а в справките е определена 10 % от сумата, платени са 70 000 долара по банков превод, а останалите 630 000 долара не са плащани никога с реални пари. Другарката Нинова не е платила никакви реални пари освен тези 70 000 долара, платила е 630 000 долара фиктивни пари чрез компенсаторни бонове", коментира Тодоров.

„Беше получено писмо от Корнелия Нинова с посочено време за тези обсъждания 5 и 6 декември. През целия ден бях на разположение. Не съм получавал никаква конкретна покана от колеги във връзка с това писмо. Г-н Цветанов ми възложи, имам мандат да участвам в тези обсъждания, тъй като се касае за проекти, разработени от юристите на ГЕРБ с мое участие“, каза Данаил Кирилов.

„Не знам какво трябва да направи председателят на нашата партия, за да угоди на Нинова. Писмото от г-жа Нинова се получи в сряда миналата седмица, няма как да се отмени пътуването на г-н Цветанов в САЩ, за да отговори лично с участие. Не коментирам нежеланието на г-жа Нинова, не съм държал срещата да е лична“, добави той.

Кирилов припомни, че от БСП са поискали темата за приватизацията да се разшири и с масовата приватизация и с обществените поръчки, с което от ГЕРБ са се съгласили.