Напрежение в Украйна, протестиращи искат оставката на Порошенко

По-рано днес Службата за сигурност на Украйна (ССУ) започна обиск в жилището на Михаил Саакашвили в Киев

Украински привърженици на бившия грузински президент Михаил Саакашвили го освободиха от полицейски автобус, след като неговия арест днес предизвика сблъсъци с полицията в центъра Киев, предадоха световните агенции.
"Призовавам ви да започнете мирен протест за отстраняването на Порошенко, не трябва да се боите от нищо", каза той през мегафон, след като бе свален от автобуса въпреки съпротивата на полицаите в екипировка за борба с масови безредици. Саакашвили се зарече, че "ще даде живота си за свободата на Украйна" и прикани привържениците си да го последват към парламента.
След това неколкостотин демонстранти, начело със Саакашвили, увит в украинския национален флаг, тръгнаха към сградата на Върховната рада, за да настояват за отстраняването на Порошенко.
Бившият президент на Грузия бе назначен от Порошенко за управител на Одеска област, но после двамата развалиха отношенията си и президентът го лиши от украинско гражданство. След това Саакашвили започна да се изявява като борец против корупцията в Украйна.
Генералният прокурор на Украйна Юрий Луценко каза днес, че т. нар. Движение на новите сили и неговият лидер Саакашвили са получили половин милион долара от "престъпната групировка на Янукович" с цел да организират митинги за завземане на властта в Украйна. Проруският президент на Украйна Виктор Янукович бе свален от власт през 2014 г. след масови протести и избяга в Русия. Луценко добави, че засега не е на дневен ред депортирането в Грузия на Саакашвили, който е обвине в "съдействие с престъпна организация".
Украинското правосъдие обвини бившия губернатор на Одеска област и лидер на опозиционната партия "Движение на новите сили" Михаил Саакашвили в опит за сваляне на държавната власт. Това съобщи пред журналисти адвокатът му Павло Богомазов, предаде ТАСС.
"Саакашвили е обвинен в опит за сваляне на конституционния строй", заяви той.
По-рано днес Службата за сигурност на Украйна (ССУ) започна обиск в жилището на Саакашвили в Киев. Бившият грузински президент, изкачил се на покрива, нарече президента на Украйна Петро Порошенко крадец и призова своите привърженици да оказват съпротива на властите. Край сградата избухнаха безредици. Депутатът от Върховната рада Виктор Чумак каза след това, че Саакашвили е бил задържан от служители на специалните сили.