МО: Има остър недостиг на служебни жилища

Политика

04-12-2017, 17:10

Снимка:

Министерство на отбраната

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Министър Каракачанов: Средно с 10% ще се увеличат заплатите в армията

4 100 военнослужещи и цивилни служители на ведомството и Българската армия са картотекирани като безквартирни

Министерството на отбраната предприема активни действия за справедливо решаване на наследения проблем с незаконното обитаване на ведомствени имоти, предаде пресслужбата на ведомството.

В 22 области, в 78 населени места министерството разполага с 2591 апартамента, ателиета и гаражи, от които близо 700 са в София и София област. Повечето служебни имоти се ползват законно от военнослужещи и цивилни служители на Министерството на отбраната и Българската армия. Близо 200, обаче, са ведомствените жилища, ателиета и гаражи на територията на цялата страна, които от години се обитават неправомерно от лица, загубили правното основание за това, съобщиха от МО.

В същото време е налице остър недостиг на служебни жилища, поради което 4 100 военнослужещи и цивилни служители на Министерството на отбраната и Българската армия са картотекирани като безквартирни, а някои от тях са със специфични нужди поради хронично болни деца. На тези, които са наели частни квартири, всеки месец се изплащат компенсации от бюджета на Министерството на отбраната.

Както е известно, законодателят императивно е задължил Министерството на отбраната да предприеме действия за ефективно административно придобиване на обитаваните в разрез със закона ведомствени жилища /чл. 80а от Закона за държавната собственост и във връзка с чл. 226 б от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България/.

С оглед на високата социална чувствителност на този въпрос и паралелно с изпълнението на закона, министърът на отбраната Красимир Каракачанов е разпоредил на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“ Валери Стоянов да разгледа всеки случай поотделно и да предложи конкретни варианти за най-тежките случаи сред тях.