Министър Московски: Сигурността на данните зависи от това как се съхраняват, а не къде

Той отбеляза, че осигуряването на свободното движение на данни е значима крачка към завършването на единния цифров пазар

Сигурността на данните зависи от това как се съхраняват, а не къде, тази позиция защити министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на Съвета на министрите по телекомуникации. Министърът подчерта, че комбинацията от съвременни инструменти и добри практики в областта на киберсигурността, са ключа за сигурно съхранение и обработка, а не локализирането на данните. Важно е да се извлекат ползите от положителните практики на европейско и национално ниво, защото това би осигурило добро сътрудничество и значително намаляване на административната и финансова тежест, допълни той. Министър Московски отбеляза, че осигуряването на свободното движение на данни е значима крачка към завършването на единния цифров пазар.

Това е последното заседание на Съвета в сектор „Телекомуникации“, чийто домакин е Естонското правителство, след което, на 1-ви януари 2018 г., то ще бъде поето от България.

Министър Московски представи приоритетите на страната ни по време на предстоящото Българско председателство. Те са политика за сигурност и стабилност, цифровата икономика и европейската перспектива за Западните Балкани. Той подчерта, че България и Европа трябва да са отворени към дигиталната революция, заради това  е необходимо  да има ефективна технология за обработката и свободното движение на лични и нелични данни в ЕС.

Ще продължим преговорния процес по предложението за Кодекс за електронни съобщения. Ангажираме се и с преговорите с Европейския парламент относно Органа на европейските регулатори в областта на електронните съобщения за постигане на политическо споразумение. Завършеният цифров единен пазар не следва да има ограничения пред свободното движение на данни, така ще надградим свършеното до момента от естонските ни колеги за реализирането му, категоричен беше министър Московски. Той подчерта, че целта на българското правителство е постигане на общ подход и стартиране на преговори с ЕП по достигане на досието за електронна неприкосновеност. Значително внимание в нашия политически дневен ред отделяме на киберсигурността. Ще се стремим към общ подход по предложението за законодателен акт за киберсигурност по време на юнския съвет през 2018 г.

По време на нашето председателство на фокус ще са и други предстоящи инициативи на Комисията и на българския еврокомисар Мария Габриел, в областта на изкуствения интелект, борбата с фалшивите новини и незаконното съдържание в интернет, в които области е необходим общ подход на ЕС.