МРРБ инспектира ремонтните дейности на пътя Превала – Бели мел – Монтана

С над 8 млн. лв. се ремонтират три участъка от пътя

До края на юни следващата година ще приключи ремонтът на път ІІІ-102 Превала – Бели мел – Монтана. Общата дължина на ремонтирания участък е над 27 километра. Това стана ясно по време на инспекцията, която заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев направи днес на ремонтните дейности на трасето в област Монтана. В проверката се включиха също председателят на УС на АПИ инж. Дончо Атанасов и областният управител Росен Белчев.
С над 8 млн. лв. се ремонтират три участъка от пътя. Извършва се подобряване на технико-експлоатационното състояние на пътната настилка, стабилизиране на банкетите, подобряване на отводняването, ремонт и почистване на пътните съоръжения, откриване на видимост. Целта е пътят не само да бъде ремонтиран и в добро състояние, но и да се осигури безопасното пътуване на хората по него.
Пътят Превала – Бели мел – Монтана  е един от най-старите на територията на Областно пътно управление Монтана. Изграден е преди повече от 60 години, през периода 1956 - 1959 г. Обслужва 21 населени места, в общо 6 общини в областите Видин и Монтана. Това е и най-краткият път от Видин за София през Белоградчик, поемайки част от трафика от Дунав мост 2.
Трасето е с важно туристическо значение за Северозападна България и връзка с една от най-атрактивните туристически дестинации за България - Белоградчишките скали, а от там и за пещера „Магура“. Пътят е връзка и с важни исторически забележителности за Област Монтана - град Чипровци и Чипровския манастир.
Целта е в рамките на 2018-та година целият път от София до Монтана да бъде напълно ремонтиран.
Агенция „Пътна инфраструктура“ има готовност през следващата година да стартират процедурите по разширяване на отсечката Мездра – Ботевград – част от път Е-79. Тя е в напреднала проектна фаза, вървят отчуждителни процедури, съобщи по време на инспекцията председателят на УС на АПИ инж. Дончо Атанасов.