Цачева за "Царските имоти": Няма място за намеса на изпълнителната власт

Работната група с представители на държавата и адвокатите на наследниците на царската фамилия са излезли единодушно със това заключение

Изпълнителната власт в лицето на Министерския съвет няма основание да се меси в работата на независимия български съд и да взима отношение по темата с "Царските имоти". Това коментира правосъдният министър Цецка Цачева.
Работната група с представители на държавата и адвокатите на наследниците на царската фамилия са излезли единодушно със заключението, че този въпрос с оглед фактите, такива каквито са в момента извън съдебните спорове, може да бъде решен със специален закон, от което следва, че няма място за намеса на изпълнителната власт в частност на Министерството на правосъдието, на Министерския съвет като цяло по тази тема, съобщи правосъдният министър Цачева.

„Както ясно е посочено в решението за мораториума, приет от 41-вото Народно събрание през 2009 година, действието му се простира до приемането на специален закон, който е от компетентността на законодателната власт“, обясни тя. „Правните последици от обявяването на противоконституционност на Закона за обявяване на държавна собственост имотите на семействата на бившите царе Фердинанд I и Борис III и на техните наследници могат да бъдат решени само по законодателен път при отчитане на влезлите в сила съдебни решения“, посочи министърът. „Има заведени 3 жалби в Страсбург от наследниците, но министерството няма информация по хода на тези дела“, уточни Цецка Цачева. „Припомням, че наскоро от Европейския съд за правата на човека държавата беше осъдена за т.нар. „синя къща“ в Пловдив, чието реституиране не бе извършено в реални граници. Би могло да се разсъждава в посока, че най-добре би било уреждането на тези висящи съдебни спорове да се извърши по предвидения в закона ред“, каза още тя.