С. Балабанов: Ситуацията в Смолян и Кърджали все още е критична

Свлачища от поройните дъждове в Смолян и региона са откъснали три села от света

„Ситуацията в областите Смолян и Кърджали все още е критична, няма място за паника“, каза на извънреден брифинг в Смолян по повод обявеното бедствено положение в община Смолян заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов. На брифинга присъстваха и областният управител на Смолян Недялко Славов, кметът на Смолян Николай Мелемов, директорът на Областната дирекция на МВР – Смолян ст. комисар Николай Димов и директорът на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ комисар Симеон Цървуланов.

По думите на Балабанов се предприемат превантивни действия със заповед на премиера, за да се подготвят институциите, а не да се действа постфактум, след като ситуацията стане сериозна. Всички служители на полицията и пожарната са на работа и следят ситуацията, за да може, ако се наложи, да се евакуират хора, но няма такава необходимост и няма място за паника. Той припомни, че от вчера от 19.00 часа е усложнена обстановката и в тази връзка кметът на Смолян е обявил бедственото положение.

„Сега не е трагично положението. Трагичен е инцидентът с гражданина на село Долен, който загина нелепо при срутването на земната маса, за което изказвам искрени съболезнование на близките“, отбеляза Балабанов. Той призова ловците, туристите и всички останали да не излизат днес в планините, за да не се допусне друг нелеп инцидент.

Заместник-министърът подчерта, че в област Смолян институциите се борят с дъждовете и проблемите, които създават всяка пролет и есен и са добре специализирани и мотивирани. „Обстановката не е толкова трагична, Агенция „Пътна инфраструктура” почиства своевременно свлачища и срутища. Реките снощи бяха до критично ниво, но в момента не са в такова, голям е водосборът тук, но и оттокът е голям и така обстановката вече е по-спокойна. Природата обаче може да поднесе изненади, затова където е нужно, се изпращат още екипи и патрули с една единствена цел да се изведат хора, ако се наложи и да се спасят човешки животи. Всичко друго е второстепенно, но и почистването на пътища върви добре, няма села без електричество“, каза още Балабанов.

„Ситуацията към момента е доста по-спокойна от тази снощи“, заяви областният управител Недялко Славов. „Към 19.00 часа снощи бяхме притеснени поради това, че в критичните участъци, където традиционно се създава проблем нивото на реките беше на кота преливане и това накара Общинският щаб и кмета Николай Мелемов да обявят бедствено положение в унисон с инструкциите на Националния щаб, за да бъдем по-внимателни и да наблегнем на превантивната работа и да има един вид презастраховка. Ситуацията сега е спокойна“, отбеляза Славов.

По думите му е отворен пътят към селата Кестен и Жребово в община Девин, единствено не е отворен пътят до село Водни пад, но река Триградска се оттича и до един час ще има достъп и до там. „Най-критично в областта е положението в община Смолян. Към Киселчово достъпът е прекъснат. Има сравнително голямо свлачище между селата Широка лъка и Стикъл, но са взети мерки за разчистване. Обилните валежи предизвикаха множество срутвания по пътищата, но своевременно се отстраняват. В общините Рудозем, Доспат, Борино, Неделино, Баните и Златоград ситуацията е спокойна, все още има достатъчно свободен обем в язовирите. Следим внимателно язовир „Пловдивци“, тъй като нямаме натрупана история през годините, за да видим как се отразяват валежите там, предвид това, че е ново съоръжение, но има достатъчен обем. В язовир „Златоград“ остава 1,20 – 1,30 метра до преливане, което значи, че има свободен обем“, посочи Славов.

Най-сериозно е положението със село Мугла, където свлачище е затворило през ноща пътя. Според очевидци, то е огромно, от около 200 -300 кубика скали и кал. „Горските и частни фирми работят по разчистването му. Рачиства се и свлачище по пътя за село Киселчово, но няма бедстващи хора“, заяви кметът на Смолян Николай Мелемов.

Той подчерта, че остават внимателни предвид прогнозите, които предвещават нови валежи до днес следобед. Той подчерта, че оттокът на реките е солиден и значително са спаднали речните корита на всички реки в областта и най-вече Върбица, Арда и Черна – тези, които по традиция създават най-много проблеми.