МВР: На този етап обстановката в страната е нормална - bulgaria.utre.bg

МВР: На този етап обстановката в страната е нормална

03 декември 2017, 10:56 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    nova.bg/ кадър

Осигурени са екипи, които на място следят най-застрашените участъци

На този етап обстановката в страната е нормална; осигурени са екипи, които на място следят най-застрашените участъци, предадоха пресслужбата на Министерството на вътрешните работи.

От ведомството публикуваха справка за извършени спасителни действия от 00.00 ч. на 02 декември до 06.00 часа днес.

Кюстендил:Получени са общо 19 сигнала за усложнена обстановка в областта
- обявено е частично бедствено положение за общ. Кюстендил и е въведен план за защита при бедствия в част „Наводнение“. В следствие на наводнение, предизвикано от повишаване нивото на река Бистрица в района на с. Гърляно и с. Долно село, освен екипи на ПБЗН е привлечена техника за НАВР от строителна фирма Рила - 2 багера, 3 камиона и кран. Прочистено е речното корито и светлите отвори на два моста в двете села. Насипана е едра скална маса на проблемните участъци от речното корито. Превантивно стопаните на къщите, които са в близост до реката в с. Гърляно са изтеглени на по-безопасно място и след понижаване нивото на реката те се завърнаха по домовете си.
- с техника на общ. Невестино е направено прочистване на речното корито на река Елешница в с. Ваксево.
- в Дупница на ул. Васил Расолков в непосредствена близост до река Отовица е паднала подпорна стена на двор на къща. Къщата се намира на три метра от реката и поради опасност от подкопаване на основите й двамата жители са евакуирани при роднини.
През цялото денонощие в критичните участъци на водоемите е организирано наблюдение.
В момента няма действащи екипи на ПБЗН на терен, обстановката се нормализира.

Перник: За същия период в пожарната са получени 97 сигнала, свързани с усложнената метеорологична обстановка. Те са били предимно за наводнени мазета и участъци от пътната инфраструктура. На терен са работили 8 екипа на ПБЗН с около 24 служители и с 8 автомобила. Най-тежка остава обстановката в кварталите Мошино, Изток и Клепало.

София-град: Пожарните и спасителните екипи са реагирали на над 80 сигнала, извършени са 60 . отводнявания, осигурени са 17 дежурства. Към момента има 3 сигнала за наводнени мазета, приземени етаж и дворове. По-критична точка остава яз.Суходол, където на място има екип с хидромодул на ССОД. Нивото на водоема, към момента е в норма. При необходимост се изпуска контролирано.
Обстановката се нормализира в останалите критично участъци. Продължава контролът по критичните точки на нивата на реките и язовирите.

Монтана: В Берковица пожарни и спасителни екипи са извършили 5 отводнявания на мазета на жилищни сгради;във Вършец – 9 подобни операции.
Към момента обстановката на територията на област Монтана е нормализирана. Няма действащи екипи на ПБЗН. Валежите са спрели, създадена организация за ежечасно наблюдение на критичните участъци на реки и язовири.

Смолян: Постъпили са 25 сигнала, предимно за наводнени мазета, пътни участъци и отстраняване на опасни предмети.
Към 21:15 ч. на 02.12.2017 г. със заповед на кмета на община Смолян, в следствие на проливните дъждове на територията на общината и пълноводието на р. Черна и р. Бяла, е обявено бедствено положение на територията на цялата община Смолян. Мобилизирани са фирми, разполагащи с подходяща техника за отпушване на дерета и корита на реки.
Към момента обстановката е нормална, водите в речните корита са повишени, но няма преливане на водоеми. Направена е организация кметските наместници да следят за нивото на реките.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета