САЩ се оттеглят от глобално споразумение на ООН за миграцията

Свят

03-12-2017, 09:12

Снимка:

pixabay

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

​ЕС, АС и ООН създават експертна група за защита на мигрантите​

През септември 2016 г. всички 193 държави членки на ООН приеха единодушно необвързваща политическа декларация

Съединените щати се оттеглиха от Споразумението за справяне с мигрантските и бежански ситуации. Вашингтон определи действията на подписания в рамките на ООН договор като „непоследователни“.

„Споразумението от Ню Йорк за бежанците съдържа в себе си множество постановления, които влизат в противоречие с американската политика относно бежанците и мигрантите. В резултат на това президентът Доналд Тръмп реши, че САЩ трябва да се оттеглят от договора“, се казва в изявлението на американската делегация в ООН.

През септември 2016 г всички 193 държави членки на ООН приеха единодушно необвързваща политическа декларация, според която подписалите я страни ще спазват правата на бежанците, ще им помагат в търсенето на нов дом и закрила и ще им подсигуряват достъп до образование и работа.

Това е пореден договор, от който Тръмп решава да оттегли страната си. Преди това същата съдба имаха Парижкото споразумение за климата и Тихокеанското икономическо партньорство, а съдбата на договора за свободна търговия и инвестиции между САЩ и ЕС също остава неясна.