„Стандард & Пуърс“ повиши държавния кредитен рейтинг на България - bulgaria.utre.bg

„Стандард & Пуърс“ повиши държавния кредитен рейтинг на България

02 декември 2017, 10:29 | ppivanova
  • Снимка:
    wikipedia

Mеждународна рейтингова агенция – Fitch, също повиши дългосрочния кредитен рейтинг на страната ни

Авторитетната финансова агенция „Стандард & Пуърс“ повиши държавния кредитен рейтинг на България до BBB-минус от BB-плюс в петък, сочейки като причини подобряването на макроикономическите показатели на балканската страна, увеличението на износа и ръстът на спестяванията на населението ѝ.

Финансовата агенция публикува съобщение, че публичните финанси на България се управляват разумно и със съобразяване с режима на валутен борд. „Заради това, ние повишаваме държавния кредитен рейтинг на България до ‚BBB-/А-3‘ от ‚BB+/B’”, пишат от „Стандард&Пуурс“, но намаляват прогнозата си за кредитния рейтинг на страната до стабилна от позитивна, като добавят, че тя може да бъде повишена, ако през следващите две години представянето на правителството във финансите превиши очакванията.

„Стабилната прогноза отразява балансирания риск за рейтингите на България“, обясняват от С&П и добавят, че може да предприемат позитивни действия, ако съкращаването на броя на лошите кредити в българския банков сектор подобри финансовата гъвкавост на страната. Финансовата агенция разяснява, че ниските нива на доходите, слабостта на институциите и неблагоприятния демографски профил задържат повишаването на рейтингите.

„Още една слабост за кредита според нас е ограничената гъвкавост в политиката на централната банка и българското правителство, предизвикана от режима на фиксиран валутен курс“, заявяват от С&П. “Все пак ние признаваме, че валутния борд в България играе ролята на важен стълб за стабилността на страната“, подчертаха още те. В четвъртък българският парламент прие държавен бюджет, предвиждащ ограничаване на фискалния дефицит до 1% от Брутния вътрешен продукт (БВП), като същевременно се отпускат повече средства за заплати и образование. Очаква се България да завърши тази година с балансиран бюджет.

Според закона растежът на икономиката за 2017 година ще е с 4% от БВП, благодарение на повишеното вътрешно потребление и растежа на износа и предвижда, че той ще продължи да расте с по около 3,9% в годините до 2020г. Същевременно кредитната агенция Fitch повиши дългосрочните рейтинги на България за кредити в местна и чужда валута (IDRs) до ВВВ от ВВВ-минус.

Тази вечер международната рейтингова агенция S&P Global Ratings повиши дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на ...

Публикувахте от Boyko Borissov в 1 декември 2017 г.


Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Портфейл