М. Стоянова за решението на БСП да сезира КС: Става дума за див популизъм и нищо повече

Радвам се, че БСП за взели решение да дадат този случай на Конституционен съд, за да стане ясно, че тук противоконституционност няма

„Става дума за див популизъм и нищо повече. Искам ясно и категорично да кажа, че приемането на законодателството е процедура и спазването на тази процедура така, както е разписана в закона“, заяви на брифинг в парламента Менда Стоянова, народен представител от ПГ на ГЕРБ и председател на Комисията по бюджет и финанси, коментирайки заявеното намерение на БСП да сезира Конституционния съд (КС) заради процедурата по приемането на бюджета за следващата година. Причина за реакцията на БСП стана предложението на депутата Васил Антонов, което предвиждаше отпускане на 1,130 млн. лева за храма „Александър Невски“ и Зографския манастири първо бе прието, но след това отхвърлено при гласуването на бюджета вчера.

„По конкретния случай ще кажа следното – мястото, където се извършва промяна на законите, още повече това важи за промяна в Закона за държавния бюджет, който е много сложен и взаимообвързан, се случва в комисиите. Г-н Антонов не благоволи да дойде в Комисията по бюджет и финанси, в която да защити своето предложение и да изложи своите аргументи. Ако това се беше случило и ние бяхме възприели неговото предложение, щяхме да изработим текста така, че той наистина да бъде резонен и приет в зала. Нещо повече – депутатите, които са членове на комисията по бюджет и финанси, не знаеха за какво става дума”, обясни Менда Стоянова.

„Радвам се, че БСП за взели решение да дадат този случай на Конституционен съд, за да стане ясно, че тук противоконституционност няма. Последната воля на народните представители е тази, която решава нещата”, допълни още тя. По думите ѝ предложението на Васил Антонов е достойно за уважение, защото има много паметници на културата в България, които се нуждаят от финансиране, ремонт и поддръжка. „Мисля, че ГЕРБ като управляваща партия неведнъж е доказвала, че се грижи за паметниците на културата, включително и със собствени средства”, заяви още Менда Стоянова.