Първият ни дипломат представи приоритетите на Председателството на България - bulgaria.utre.bg

Първият ни дипломат представи приоритетите на Председателството на България

01 декември 2017, 12:19 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    facebook

Екатерина Захариева представи нуждата от развиване на дигиталните умения у младите хора и гражданите на ЕС

Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева представи тази сутрин приоритетите на предстоящото Българско председателство на Съвета на Европейския съюз по време на неформалната среща на държавните и генералните секретари на страните членки на Съюза в столицата ни. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на външните работи.

„Съединението прави силата“ цитира мотото на държавата ни и на предстоящото председателство министър Захариева и подчерта, че единството и солидарността са от основно значение за успеха на Европейската идея и Европейския съюз. „Западните Балкани са от огромно значение за сигурността и просперитета на Европа. Жизнено важно е да съживим Европейската перспектива на страните от региона“ каза още тя. Първият ни дипломат изтъкна пред генералните и държавните секретари, че това ще бъде едно от основните послания на страната ни и по време на срещата на върха в София през май месец догодина, посветана на Западните Балкани. „Трябва да се даде перспектива на младите хора, там младежката безработица стига 60 процента.”, добави тя.

Екатерина Захариева представи нуждата от развиване на дигиталните умения у младите хора и гражданите на ЕС, постави темата за бъдещето на Европа, икономическия растеж и кохезионната политика, както и сигурността и стабилността на ЕС в контекста на геополитическите процеси и мигрантския натиск.„Кохезионната политика е много важна за нас, на всяко едно евро, дадено в България, 60 цента се връщат към нетните платци.”, изтъкна вицепремиерът.

До края на деня участниците ще обсъдят актуални политически теми. Основен фокус на дискусиите ще бъде и взаимодействието между Европейската служба за външна дейност и държавите-членки. Заседанието се председателства от постоянния секретар на българското външно министерство Елена Шекерлетова и генералния секретар на ЕСВД Хелга Шмид. В програмата на събитието е включено и посещение на Лабораторията по киберсигурност в София Тех Парк, като продължение на темата за дигитализацията и бъдещето на Европа.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета