Е. Захариева: Върнахме се през Иран, пожелаха ни приятен полет - bulgaria.utre.bg

Е. Захариева: Върнахме се през Иран, пожелаха ни приятен полет

01 декември 2017, 10:18 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    btv.bg/кадър

Ситуацията беше неприятна, но не сме се притеснили

Върнахме се през Иран, пожелаха ни приятен полет. Ситуацията беше неприятна, но това няма да навреди на добрите ни отношения с Техеран. Това каза в ефира на БиТВ вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

"Разрешенията за преминаване през въздушното пространство на дадена държава се вземат през оперативния отдел на „Авиоотряд 28“. От Иран такова е поискано на 17 ноември и е получено на 27", обясни Захариева.

"В момента, в който самолетът навлезе в Иран, бе помолен да напусне. Това, което получихме като доклад от авиоотряда, беше, че въпреки че сме имали разрешение, сме били помолени да напуснем. Веднага беше получено разрешение за прелитане над Ирак и стигнахме. Върнахме се през Иран без никакъв проблем, пожелаха ни приятен полет", каза тя.

"Ситуацията беше неприятна ситуация, но не сме се притеснили", увери министърът.

"У нас веднага е поискано обяснение от временно управляващия посолството на Иран в България. Той не е знаел причината, но ето, в рамките на ден получихме извинения", посочи тя.

"Предполагам, че е някакво техническо недоразумение", каза Захариева. На въпрос дали проблемът наистина е бил технически или става въпрос за обтягане на отношенията между Иран и Саудитска Арабия тя отговори: „И двете са възможни“.

Според Захариева няма как Иран да не е знаел, че на борда на самолета се намира министър-председателят. По думите ѝ нито прелитането над Иран е било опасно, нито това над Ирак.

"И двете министерства отчитаме, че този неприятен инцидент няма да навреди на добрите отношения, които имаме", каза външният министър и добави, че не мисли, че от „Авиоотряд 28“ са допуснали грешка.

"Танцът със саби е голяма чест и показва уважението, което в Саудитска Арабия изпитват към България и българския премиер – не на всеки се показва този танц и съвсем не всеки е канен да участва", каза Захариева.

Според нея това уважение се дължи на комплекс от предпоставки – на това, че България стои стабилно на картата на външната политика, че видяха, че сме сериозен партньор, че може да се инвестира у нас, че сме една от държавите в ЕС и мнението на България се зачита. "Това наистина е широко отваряне на вратите", каза тя.

Захариева посочи, че присъствието на Симеон Сакскобургготски в делегацията е било от значение. Самият той познавал вече петима крале на Саудитска Арабия, а в Рияд били възхитени от приемствеността в българската политика.

"Вицепремиерът изключи присъствието на Сакскобургготски да има общо с връщането на царските имоти – този казус няма нищо общо, няма сделка и услуги. Това са абсолютни спекулации", увери тя.

Захариева коментира и скандала в социалните мрежи със забрадената преводачка. „Това е въпрос на избор, каза тя – в крайна сметка това са традициите на държавата и не виждам нищо лошо. Аз съм преценила, че нямам нужда от забрадка“.

"В Рияд постигнахме важни договорки, отчете Захариева, като изтъкна спогодбата за избягване на двойно данъчно облагане и земеделската спогодба."

В първите няколко месеца от другата година ще се търси имот в Рияд за българско посолство. Очаква се и посещение на саудитския външен министър – евентуално догодина. "Целите са първо активизиране на диалога на политическо ниво, след което и посещение на бизнес делегация, така че саудитският бизнес да види на място възможностите за инвестиции у нас, тъй като Рияд има план за диверсификация на икономиката", каза тя.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Политика