М. Стоянова: Опозицията бавеше приемането на бюджета и дразнеше - bulgaria.utre.bg

М. Стоянова: Опозицията бавеше приемането на бюджета и дразнеше

01 декември 2017, 09:36 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    btv.bg/кадър

Депутат от БСП е чел предложението на вносителя, за да запълва време

Опозицията се опита да бави дебата за приемането на бюджета и да дразни управляващите с дълги изказвания. Това посочи пред БиТВ председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова по повод среднощните дебати при гласуването на парите на държавата.

"БСП имаха действително много предложения, а в зала са се изказвали 10 пъти повече - по 6-7 човека", коментира Стоянова и даде пример с това, че депутат дори е чел предложението на вносителя министерски съвет, само и само да запълни времето.

"Има 2,5 млрд. повече разходи от планираните за предната година и много сектори ще го усетят", каза тя. Най-много пари отиват в образованието, здравеопазване и сигурност, както и социалната сфера. „В образованието пари не се изливат, има целенасочено влагане на средства – да имаме качествено образование и да се привлекат млади учители”, коментира Стоянова и добави, че в случая с парите на БАН трябва не само да има пари, но и да има реформи. „Имат само 5 млн. ръст, но имат и за първи път достъп до 65 млн. лв. за наука – там трябва да се работи и кандидатства по проекти. Смисълът е да има задачи, да се ангажира потенциала на учените и да се получи максимален ефект”, добави тя.

По повод парите за ремонт на храм-паметника „Св. Александър Невски” финансистът уточни, че БСП не са спазили парламентарната процедура и са търсили повод да заявят, че не се дават пари за паметници на културата. „В този сложен закон, какъвто е бюджета, не може предложения да се дават в зала, на крак. Това става в комисия. Антонов не дойде в комисия да представи проекта си. Това е по-скоро популизъм, а не да се свърши работа”, посочи тя.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета