Зам.-министър Ваня Колева: Европа има нужда от можещи, знаещи и образовани млади хора

Каквито са възпитаниците на НСА

Заместник-министърът на младежта и спорта Ваня Колева участва в тържественото събрание по случай  75-ата годишнина от основаването на Национална спортна академия „Васил Левски“.

По време на събитието бе обявено, че със заповед на министъра на младежта и спорта Красен Кралев проф. Петър Киров се удостоява с най-високото отличие в сферата на спорта - почетния знак на Министерството на младежта и спорта „Венец на победителя“ по повод неговия личен 75-годишен юбилей и 75-годишния юбилей на НСА. Професор Киров ще получи „Венец на победителя“ на традиционната церемония на ММС „Нощта на шампионите“ в началото на следващата година. 

        „Изключително развълнувана съм да присъствам на тържественото събрание по случай 75-ата годишнина от основаването на НСА „Васил Левски“. Изпитвам огромна гордост от факта, че съм един от възпитаниците на тази Академия, защото тук получих не само ценни знания и умения за професионално развитие, но спечелих и изключително много приятели“, заяви Колева.

Тя допълни, че за всички, които работят в сферата на спорта НСА е много повече от университет.

„НСА е светилището на българския спорт, градено камък по камък през изминалите 75 години от преподаватели, студенти, спортисти и треньори. Това е люлката не само на големите наши български успехи, това е една истинска Академия за победители в спорта и в живота. За всички тук е ясно, че НСА е един от водещите спортни университети в света и аз се гордея с факта, че преподавателите успяха да запазят през годините тази достойна позиция на Академията“, каза още Ваня Колева.

Заместник-министърът пожела на всички настоящи и бъдещи студенти да вземат максималното като знания и умения от своите преподаватели, защото това ще им помогне да се реализират пълноценно, а на Академичното ръководство и преподавателите да продължават да създават шампиони и отлично подготвени млади хора.

„Съвсем скоро България ще поеме Председателството на Съвета на ЕС и искам да Ви уверя, че обединена Европа има нужда точно от такива млади, можещи, знаещи и високо образовани хора, каквито са възпитаниците на Национална спортна академия“, завърши Колева, която получи от ректора на НСА проф. Пенчо Гешев юбилеен почетен медал „75 години Национална спортна академия „Васил Левски“.

Награди от НСА получиха още множество заслужили преподаватели и бившите ректори проф. Лъчезар Димитров и проф. Светослав Иванов.

На събитието присъстваха също президентът Румен Радев, кметът на София Йорданка Фандъкова, заместник-министърът на образованието и науката Петър Николов, множество легенди на българския спорт, посланици и официални гости.